TOP

Amsterdam Denim Days: dit zijn de trends voor najaar 2018

‘Denimcity’ Amsterdam kleurt deze week weer blauw door tal van activiteiten in de stad. Zo gaf denimforecaster Amy Leverton tijdens het sourcingevent Kingpins Show alvast een voorproefje op de street- en activeweartrends voor najaar 2018.

Najaar 2018 wordt een seizoen van oud en nieuw, volgens denimforecaster- en consultant Amy Leverton. Voor het internationale denimsourcingplatform Kingpins Show stelde ze vier trendthema’s samen:

Art school Indie, waarbij recente vintage wordt gecombineerd met casual en sportieve stukken. Denk bijvoorbeeld aan een mix van nieuwe stijlen en items met invloeden uit de jaren ’70, ’90 en ’00. Het hergebruik, herstellen en de- en reconstructie van jeans is een belangrijke factor. Zeker nu het bewustzijn over duurzaamheid in de modebranche hoog op de agenda staat. Daarnaast blijven sportieve invloeden (strepen, tops met ¼ ritsen, logo’s) belangrijk.

Items om te onthouden:

* blazers (lang en kort)

* Wijde broekspijpen

* Grote en lange jassen

* Creatieve reparaties

* Patchwork voor mannen

Kingpins 2

Kingpins 1

Beatnik Bohemian, dat staat voor de mix tussen retro vintage en bohemiene mode. Hierbij spelen diverse cultuurinvloeden – en de combinaties daarvan – een grote rol. Afrikaanse dandy’s zijn met hun kleurige en rijk gedessineerde kleding bijvoorbeeld een van de belangrijke inspiratiebronnen. Net als de prints van Gucci, maar die zullen dit seizoen iets beheerster ogen. Ook activewear gaat de luxe kant op met zijde en satijn pakken en (bomber)jacks, Aziatische sluitingen en het gebruik van borduur.

Items om te onthouden:

*Jasjes met Afrikaans of Indonesische prints

* Dubbel (donker) denim

* Tropische winterprints

* Versieringen op onverwachte plaatsen

* Aziatische details (sluitingen)


Kingpins 7 

Blue Collar Basics, active streetwear gecombineerd met recente vintage. Deze stroming betitelt Leverton als ‘hypernormaal’ en als ‘anti-fashion’. Aangezwengeld door op dit moment leidende merken als Vetements, Balenciaga en Gosha Rubchinskiy die tegen het establishment aanschoppen. Mooie workwear en deadstock items zijn een belangrijk onderdeel van deze tendens. Athleisure evolueert verder naar niet aan een bepaald seizoen gebonden items. En door de aandacht voor streetwear wordt echte oversized skatekleding opnieuw gewaardeerd.

Items om te onthouden:

* Multiculturele (en vooral moslim) mode

* Workwear

* Parka’s (non-season item)

* Wijde skatebroeken

* Oversized doorgestikte jacks

 Kingpins 5

Kingpins 8

Post Denim, gaat over klassiekers die catwalkmode worden. Functionaliteit wordt design. Workwear wordt bijvoorbeeld op een modische, meer stilistische, manier vormgegeven. Overallvormen zijn een andere inspiratie. Net als het klassieke truckerjack waarbij geëxperimenteerd wordt met andere proporties. Denim wordt bij voorkeur op dezelfde tint denim gedragen voor een uniforme look, met hier en daar opvallende details als contrasterende stiksels. De kleuren zijn eveneens clean: zwart, blauw en wit denim.

Items om te onthouden:

* Vrouwelijke denimdetails en vormen

* Outdoordenim met functionele uitstraling

* Deadstock denim

* Klassiekers in een nieuw jasje

* Workwear

 Kingpins 6