TOP

Aantal onderschepte nepartikelen stijgt met 20 procent

Opnieuw is het aantal onderschepte nepartikelen in Europa flink toegenomen. Halverwege 2010 werden maar liefst 20 procent meer producten onderschept in vergelijking met het jaar ervoor.

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden in Europa 7871 partijen met nepartikelen in beslag genomen. De verwachting is dat de teller eind dit jaar boven de 15.000 uitkomt, in vergelijking met 12.762 vorig jaar, zo meldt Ronald Brohm van antinamaakwaakhond SNB React. Het blijft volgens hem moeilijk om de toevoer van nepartikelen tegen te gaan, omdat de goederenstroom te groot is en het vrije economische verkeer te belangrijk.

McGregor
Opvallend is het gedoogbeleid van Schiphol, waar passagiers drie nephorloges, kledingstukken en dvd’s mogen meenemen. Iets waar McGregor Fashion Group in Driebergen een stokje voor probeert te steken. Twaalf procent van de nepartikelen is namelijk kleding. Het modebedrijf wil bij de Europese Commissie een nultolerantiebeleid, zoals in Italië en Frankrijk, afdwingen.

Straf beleid
Bedrijfsjurist Gie van den Broek zegt tegen dagblad Het Parool: “Op eigen benen pakken we veel meer zaken aan dan SNB-React voor ons deed. We zijn scherper gericht op de bewaking van ons eigen merk. SNB-React moet vele heren in de merkenwereld dienen, wij hoeven ons alleen op de merken Gaastra en McGregor te richten.” Wie op internet partijen polo’s voor vijftien euro aanbiedt, kan rekenen op een juridische reactie: “Ons straffe beleid begint in handelskringen bekend te worden.”