TOP

Aantal faillissementen in Nederland stijgt nog steeds

Het aantal bedrijven dat failliet ging in Nederland is in augustus met 72 procent gestegen ten opzichte van augustus vorig jaar. Vooral de transportsector, met een stijging van 147 procent, en de maakindustrie, met een stijging van 115 procent, hadden het zwaar te voorduren.

Afgelopen juni gingen er 81 procent meer bedrijven failliet in vergelijking met diezelfde maand vorig jaar. Ook het voortschrijdende gemiddelde over drie maanden gaat nog steeds in stijgende lijn. Dit blijkt uit het onderzoek naar faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven door kredietbeoordelingsbureau Dun & Bradstreet.

Aantal blijft stijgen
Volgens kredietbeoordelingsbureau Graydon, die de afgelopen week ook haar cijfers publiceerde, zal het aantal faillissementen dit jaar met vijftig tot zestig procent stijgen ten opzichte van vorig jaar. Ook het aantal starters daalt snel. In januari waren er 25.840 starters, in juni waren dit er nog maar 11.664. Volgens Graydon zijn vooral de kleine bedrijven nu de dupe. In zes op de tien faillissementen ging het om een onderneming met niet meer dan vier werknemers.

Grote verschillen tussen provincies
Tussen de provincies zijn de verschillen groot. In Friesland gingen in augustus 250 procent meer bedrijven failliet dan vorig jaar. In Groningen waren dit er 200 procent meer. In Flevoland lijken ze zich beter te weren tegen de huidige economische omstandigheden. Het aantal failliet verklaarde bedrijven nam daar maar met 11 procent toe.