TOP

Neonyt geannuleerd, curator FNG onderzoekt dubbelrol adviseur en Clarks gered door miljoeneninvestering

De wintereditie van Neonyt in Berlijn is geannuleerd. Verder: de curator van Miss Etam en de andere retailformules van het failliete FNG Nederland onderzoekt een mogelijke dubbelrol van een adviseur, modeontwerper Jan Taminiau strijkt neer in Shanghai en kleding was in oktober 3 procent duurder. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van donderdag 5 november.

Neonyt in Berlijn geannuleerd

De wintereditie van Neonyt is geannuleerd. De duurzame modebeurs zou oorspronkelijk van 19 tot en met 21 januari 2021 plaatsvinden in Kraftwerk in Berlijn. “De aanhoudende moeilijke situatie rondom Covid-19 en het huidige beleid van de Duitse regering maken het plannen van Neonyt opnieuw onmogelijk”, meldt de beursorganisatie op de site. “Daarom zal de volgende fysieke editie niet plaatsvinden. Naast onze inspanningen om de duurzame gemeenschap een plek te bieden om te netwerken en zaken te doen, is onze belangrijkste focus natuurlijk de gezondheid en veiligheid van alle betrokkenen.” Neonyt gaat digitaal door met de vorig seizoen gelanceerde online community ‘Neonyt on Air’. Het besluit komt niet als een verrassing; vorige week werd al bekend dat de winteredities van Premium, Seek en Fashiontech niet doorgaan. In dit overzicht houden we de laatste ontwikkelingen rondom de modebeurzen bij.

Curator FNG Nederland onderzoekt dubbelrol adviseur

Curator Kees van de Meent, die het faillissement van de retailformules Expresso, Claudia Sträter, Miss Etam, Promiss en Steps afhandelde, gaat onderzoek doen naar een mogelijke dubbelrol van een adviseur. Dat meldt het NRC. Het gaat om accountant Tim Everts, die niet alleen voor de curator werkte, maar ook betrokken zou zijn bij de doorstart van de modeketens onder nieuwe eigenaar Nxt Fashion, een bv van Martijn Rozenboom. Van de Meent zegt tegen de krant dat Everts bij navraag elke betrokkenheid ontkent. Desondanks stelt hij een onderzoek in. “Mij bereiken berichten die precies het tegenovergestelde verhaal vertellen. Berichten over mogelijke belangenverstrengeling nemen wij zeer serieus en deze dienen grondig onderzocht te worden.” Mocht hier inderdaad sprake van blijken te zijn, dan zullen erg volgens de curator ‘passende maatregelen’ worden getroffen.

Jan Taminiau opent winkel in Shanghai

Na Baambrugge en Madrid zet Jan Taminiau nu ook voet in China met de opening van een winkel in Shanghai. Dat maakt de Nederlandse modeontwerper bekend op Instagram. Taminiau noemt de winkelopening in China op social media ‘een droom die uitkomt’. Hij omschrijft de nieuwe brandstore als een ‘levende ruimte, vol energie, waar onze klanten uitnodigt om te experimenteren en het erfgoed, de artistieke ziel en creatieve vrijheid van het merk te ontdekken’.

Clarks gered door miljoeneninvestering Lionrock Capital

Clarks heeft een meerderheidsbelang verkocht aan de in Hong Kong gevestigde investeringsmaatschappij Lionrock Capital. Dat melden diverse Britse media, waaronder The Mirror. Daarmee is de weg vrij voor een kapitaalinjectie van 100 miljoen pond (ongeveer 110,5 miljoen euro), die het Britse schoenenmerk uit het slop moet trekken. Clarks is net als veel andere mode- en schoenenbedrijven in de problemen geraakt door de coronacrisis. Eind oktober meldde de nieuwszender Sky dat het bedrijf mogelijk 50 brandstores in Groot-Brittannië wilde sluiten. Dankzij de miljoeneninvestering van Lionrock kunnen alle winkels echter openblijven. Clarks benadrukt daarnaast dat alle medewerkers hun baan behouden en zowel personeel als leveranciers worden doorbetaald.

De deal heeft de vorm van een company voluntary arrangement (CVA), een overeenkomst tussen een insolvent bedrijf en de crediteuren over hoe nu verder. Onderdeel is dat de huren worden aangepakt, in de vorm van huurverlaging of door over te stappen op omzethuur. De crediteuren zullen hier volgende maand over stemmen. Als het voorstel wordt goedgekeurd, kan de deal met Lionrock worden afgerond. De familie Clarks houdt dan een minderheidsbelang in het 195 jaar oude bedrijf.

Kleding in oktober ruim 3 procent duurder

De prijzen van kleding waren in oktober ruim 3 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In september ging het om een verschil van 0,1 procent. Als verklaring wijst het CBS naar het feit dat kleding een seizoensgebonden product is; aanbiedingen zijn gebruikelijk in de zomer en na kerst, meestal gevolgd door de uitgave en verkoop van nieuwe collecties. In totaal stegen de prijzen van consumentengoederen en –diensten in oktober met 1,2 procent. In september was de inflatie nog 1,1 procent.

Foto: Neonyt