TOP

Clarks sluit mogelijk 50 Britse winkels, No Excess naar MOTN en fors minder traffic in grote steden

Clarks zou gesprekken met verhuurders voeren over een herstructurering van de Britse retailtak. Verder: de dertien grootste steden ontvingen tijdens de herfstvakantie bijna de helft minder bezoekers en Jac van Bergeijk in Wijk en Aalburg en Tasche Mode in Hengelo gaan dicht. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van woensdag 28 oktober.

Clarks wil snijden in Britse retailtak: ‘Mogelijk 50 winkels dicht’

Clarks onderzoekt de mogelijkheden om de Britse retailtak te herstructureren. Het schoenenmerk gaat deze week in gesprek met verhuurders over eventuele winkelsluitingen en de mogelijkheid tot huurverlaging, waarbij het bedrijf wil overstappen op omzethuur. Dat meldt Sky News. Er zou een voorstel liggen voor een deal in de vorm van een zogenaamde ‘company voluntary arrangement’, een vorm van insolventie die bedrijven de mogelijkheid biedt om hun schulden binnen een bepaalde periode af te lossen en tegelijkertijd te reorganiseren. In het geval van Clarks zou de herstructurering de permanente sluiting van 50 van de 345 brandstores in Groot-Brittannië betekenen, waarbij honderden banen verloren gaan. Als de deal door de crediteuren wordt goedgekeurd, zou dat de weg vrijmaken voor een kapitaalinjectie van meer dan 100 miljoen pond (ongeveer 110,5 miljoen euro) van investeringsmaatschappij Lionrock Capital. Wat betekent dat de familie Clark, die het merk in 1825 oprichtte, voor het eerst afstand doet van hun meerderheidsbelang in het bedrijf.

Inretail: omzet en traffic grote steden tijdens herfstvakantie ‘enorm gedaald’

De Amsterdamse binnenstad heeft in de herfstvakantieweek, van 19 tot en met 25 oktober 2020, een dieptepunt in bezoekers genoteerd. De traffic daalde met 73 procent ten opzichte van vorig jaar, meldt Inretail. De brancheorganisatie monitort naast de hoofdstad twaalf andere grote steden. Bij tien daarvan liepen de bezoekersaantallen in de herfstvakantie met meer dan 40 procent terug. Gemiddeld bedroeg de daling in traffic 49 procent. De reden laat zich raden. De nieuwe coronamaatregelen hebben volgens Inretail een enorm effect op binnensteden, met ‘dramatische omzetontwikkelingen’ voor ondernemers. Amsterdamse retailers realiseerden slechts 36 procent van de omzet die vorig jaar in dezelfde week werd behaald. In Groningen was dit 42 procent en in Utrecht 46 procent. Gemiddeld zetten ondernemers in de dertien grote steden 44 procent minder om dan in 2019.

Met de feestdagen in zicht is het noodzakelijk dat consumenten op een veilige manier kunnen blijven winkelen, vindt Inretail. Daartoe zijn er in samenwerking met de overheid en andere brancheorganisaties aangescherpte veiligheidsrichtlijnen voor ondernemers opgesteld en nieuwe richtlijnen voor veilige winkelgebieden. Naast de anderhalve meter afstand geldt nu bijvoorbeeld opnieuw één klant per tien vierkante meter en een streng deurbeleid, plus het advies om lokaal te overleggen over ruimere openingstijden.

No Excess strijkt neer in Westfield Mall of the Netherlands

Na A Fish Named Fred, Coef en Dstrezzed opent nu ook mannenmodemerk No Excess een winkel in Westfield Mall of the Netherlands. Dat maakt eigenaar Unibail-Rodamco-Westfield bekend in een persbericht. De nieuwe flagshipstore, met een oppervlakte van 145 vierkante meter, moet als voorbeeld dienen voor alle toekomstige No Excess-winkels. Unibail-Rodamco-Westfield is blij met de nieuwste aanwinst voor het winkelcentrum. “We zien dat de aanwezigheid van mannenmerken in het retaillandschap steeds belangrijker wordt”, zegt projectdirector Teun Koek. “We weten dat mannen van gemak en efficiëntie houden tijdens het winkelen. Wij vinden het daarom belangrijk om in de Westfield Mall populaire mannenmerken in ruim opgezette winkels onder één dak aan te bieden. En met No Excess voegen wij weer een mooi merk toe aan onze selectie.”

Inspirerend: zo gaat Kamst Mode met de coronacrisis om

Voor ‘local hero’ Kamst Mode, met vijf vestigingen in Drenthe en Overijssel, heeft corona naast zorgen ook veel moois gebracht, schrijft Trouw. De krant tekende op hoe eigenaren Bas en Vanessa Kamst met de crisis omgingen. Ze lanceerden een webshop, organiseerden een modeshow die online te volgen was en zo’n 30.000 mensen bereikte en gaven cadeaubonnen weg – 16.600 stuks ter waarde van 25 euro – aan medewerkers in de zorg. Inspirerend om te lezen, zeker nu Nederland opnieuw deels op slot zit.

Mode- en woonwinkel Jac van Bergeijk sluit

Jac van Bergeijk in Wijk en Aalburg stopt. De Brabantse mode- en woonwinkel sluit per 14 november de deuren. Dat is exact 58 jaar na de opening; oprichters Jacob en Gijsje van Bergeijk begonnen het bedrijf op 14 november 1962. Hun kinderen Arjan en Heleen, de tweede generatie in het bedrijf, namen de beslissing om de winkel te sluiten al in februari van dit jaar. Ze hakten de knoop definitief door nadat er een ‘mooi bod’ op het pand kwam. Daarover zei Arjan eerder tegen het Brabants Dagblad: “We hebben veel oudere mensen als klant. Dat worden er steeds minder. En de jongeren kopen via internet. Het blijft elk jaar een gevecht.” Heleen: “En dat we geen opvolgers hebben, speelt natuurlijk ook een rol.”

Geen overnamekandidaat voor Tasche Mode in Hengelo

Ook Tasche Mode in Hengelo gaat dicht. Het is tot nu toe niet gelukt een overnamekandidaat te vinden, zegt curator Gerrit Beekman tegen Tubantia. De opheffingsuitverkoop is inmiddels gestart. Naar verwachting sluit de winkel binnen nu en ongeveer drie weken. Tasche Mode, met vestigingen in Hengelo en Oldenzaal, werd begin oktober failliet verklaard. De winkel in Oldenzaal start door onder een nieuwe eigenaar, ondernemer Monique Peters.

Beeld: Westfield Mall of the Netherlands