TOP

91% ouders wil consequenter opvoeden

In veel kindermodewinkels is het geen onbekend fenomeen. Een peuter die van papa of mama de vraag krijgt of het setje in de smaak valt.... Nu blijkt dat de ouders zelf daar eigenlijk helemaal niet zo happy mee zijn, of toch?

91% van de ouders vindt dat we in Nederland wel wat consequenter mogen opvoeden. Dat is de uitslag van de enquête onder lezers van het tijdschrift Groter Groeien. 75% vindt bovendien dat we strenger moeten zijn. Voor driekwart van de ouders mag het bovendien wel een beetje strenger. De helft van de ouders vindt dat de school wel wat meer eisen mag stellen.

Patat, Pizza of Pannekoeken
Voor veel ouders zijn het niet Rust, Reinheid en Regelmaat, maar de drie P’s die regeren. Maar liefst tweederde van de kinderen bepaalt één of meer maal per week wat er ‘s avonds gegeten wordt. 2% van de ouders laat hun kind zelfs elke dag vrij. Bij broodbeleg mag bijna de helft van de kinderen zeggen wat het op de boterham wil. Nog eens 38% laat het kroost wel kiezen, maar alleen uit gezonde of hartige dingen.

‘Wil je je jas aandoen?’
‘Vragend eisen’, dus een vraag stellen, terwijl ouders eigenlijk iets dwingend bedoelen, gebeurt minder vaak dan gedacht. 62% van de ouders geeft een bevel en brengt het dus niet vragend als hun kind iets moet doen.

Bedtijd
Ouders zijn al met nog het meest rechtlijnig over bedtijd: nog geen 6% van de kinderen mag meebeslissen over hoe laat hij naar bed gaat. Eigenbelang lijkt hier het zwaarst te wegen. En de kids laten meebeslissen over een setje in de winkel? Idem dito’ natuurlijk, want pap en mam willen echt niet elke ochtend aan het kortste eind trekken.