TOP

Zara belandt in het Chinese rode broekenboekje

Spaans modeketen Zara wist vorige week ongevraagd alle voorpagina's te halen in China. De keten werd door de Chinese pers bekritiseerd over de kwaliteit van haar producten.

De China Daily, een van de dagelijkse kranten van het land, bracht de gepubliceerde testresultaten onder de aandacht van Beijing’s Consumers Association (BCA). Deze Chinese consumentenbond nam in een laboratorium de kwaliteit en het gevaar van 57 broeken van verschillende Chinese én internationale modemerken onder de loep. In totaal werden 20 stuks, waarvan 6 van internationale merken, hevig bekritiseerd.”

Valse claims
De testresultaten van een broek geproduceerd door het Chinese merk Jin’e toonde de aanwezigheid van formaldehyde. Dit is een chemische stof die de ogen, neus en keel irriteert en werd al in 2005 door de World Health Organisation gelabeld als een kankerverwekkende stof. In het rapport is met betrekking tot de jeans van Zara te lezen dat het merk beschuldigd wordt van kleurgebreken en valse etiketten claims. Zo zegt de modeketen op haar waslabel dat haar broek bestond uit 75 procent katoen, 20 procent wol en 5 procent tergal, terwijl het in werkelijkheid minder dan 70 procent katoen was en slechts een beetje meer dan 10 procent wol.

Merken zoals Hush Puppies, MCM, MCS (ex-Marlboro Classics) en G-Star wisten ook een plekje te bemachtigen in het Chinese rode broeken boekje.