TOP

Yvo van Regteren Altena in Close-up: ‘Trend van baarden en tatoeages is mij een brug te ver’

In de mannenmodespecial van Textilia die 21 januari verschijnt vragen we stijlconnaisseur en parfumeur Yvo van Regteren Altena het hemd van het lijf. In dat interview onthult hij onder meer dat hij dat hij ooit naaktmodel was en dat hij zeker niet aan alle trends meedoet. “Al die knaapjes met hun sikjes en tatoeages, is voor mij een brug te ver.”

Wat is je slechtste eigenschap? “Moeilijk kiezen, maar als ik er een moet uitlichten dan is het misschien mijn onvermogen tot ruzie maken.”

Wat doe je te weinig? “Sport. Als ik eenmaal op de tennisbaan sta of in een snel zeilbootje zit, denk ik altijd: dit moet ik veel vaker doen.”

‘Al die knaapjes met hun sikjes en tatoeages is voor mij een brug te ver.’

Aan welke trend zou je nooit meedoen? “Trend van baarden en tatoeages. Voel dat ik van een andere generatie ben, al die knaapjes met hun sikjes en tatoeages is voor mij een brug te ver.”

Voor wie zou je een geur willen maken? “Ik ben heel egocentrisch bij het ontwikkelen van een nieuwe geur. Ik denk in de eerste plaats aan wat ik zelf bijzonder vind en in een fles wil stoppen. Het proces van een geur ontwikkelen heeft iets verslavends. Bij mijn eerste geur dacht ik: hier moet ik het bij laten. Waarom meedoen aan de rage om zoveel verschillende geuren te ontwikkelen. Zorg ervoor dat je die ene enkele onontkoombaar lekkere geur gaat maken.”

Waar kunnen we je voor wakker maken? “Een reis naar een exotisch resort op de Seychellen of naar het privéeiland van Richard Branson (Britse ondernemer, red.). Daar ben ik ooit vijf dagen geweest, fantastisch.”

Stel, je wordt morgen wakker met een nieuw talent, wat zou dat zijn? “Piano kunnen spelen op een extreem hoog niveau, zoals Arkadi Volodos. Hoe hij Brahms of Liszt speelt, vind ik bovenmenselijk.”

Naar welke muziek luister je graag? “Voor 98 procent naar klassieke muziek. Ik ben een ongelooflijke nitwit op het gebied van andere muzieksoorten. Ik herken een klein beetje Beatles, maar verder is alles wat zich op gebied van moderne muziek heeft afgespeeld totaal aan mij voorbij gegaan.”

Ben je zelf muzikaal? “Ik kom uit een behoorlijk muzikale familie. Mijn broer, zuster en neven zijn allemaal beroepsmuzikanten. Ik speel cello, maar ik heb iets meer een band met het repertoire van de piano; voor de piano is zoveel groots gecomponeerd. Ik heb zelf ook een jaar conservatorium gedaan, maar wilde denk ik te graag alleen op een podium zitten en dat was een te hoog gegrepen ambitie. Het alternatief is lesgeven of in een orkest belanden, hetgeen ik niet zo zag zitten.”

Wat is je guilty pleasure? “Chocolade uit Zwitserland en Parijs. Liefst puur, krokant en zonder marsepein. Ik kan me goed beheersen, ik kan een maand doen met chocolade, maar op de prijs van zo’n doosje let ik niet.”

Waar geef je graag geld aan uit? “Diners, kasjmier truien en geuren die ik nog niet heb. Ik heb er veel, ik schat dat ik een bibliotheek van meer dan 140 geuren heb.”

Favoriete restaurant? “Rotisserie Rijsel, de toast kannibaal Rijsel is heel goed. Maar ik kom ook graag bij de Scheepskameel.”

Wat is de favoriete ontbijt? “Verse frambozen, goede granola met yoghurt gevolgd door een gepocheerd ei op een donker getoaste boterham.”

Beste serie ooit? “Ik was erg onder de indruk van het eerste seizoen van Fargo. Ongelofelijk hoe sfeerrijk dat in beeld is gebracht. Het speelt zich af tegen de achtergrond van winters Minnesota en je moet echt een donsjas aan als je er naar kijkt, zo kil is het in alle opzichten.”

Waar kun je niet zonder? “Mijn dierbare inner circle en natuurlijk de drie geuren die ik zelf heb ontwikkeld de afgelopen 4 jaar.”

Mooiste plek op de wereld? “Het klinkt heel erg blasé, maar ik ben voor mijn werk als journalist met als specialisme reizen bij NRC, Quote en sinds kort ook National Geographic op te veel locaties geweest om er één uit te kiezen. Als land vond ik de verfijning van Japan in heel veel opzichten memorabel, maar als landschap denk ik weer aan Namibië en Nieuw Zeeland terwijl ik per jaar zo’n vijf keer reis naar mijn geliefde Italië.”

Doe je aan sport of kijk je liever? “Was heel fanatiek met skiën, tennis en squash, maar een achillespeesbreuk en een beschadigde meniscus verder, ben ik wat bedaagder geworden.”

Zomer of winter? “Zomer. In de winter heeft dat grauwe en grijze invloed op mijn gemoed. Ik de zomer ben ik weer in mijn element, heb ik iets meer levenslust.”