TOP

Nike helemaal weg uit Rusland, winstwaarschuwing Zalando en Atelier Munro kleedt balletgezelschap

Zalando heeft een winstwaarschuwing afgegeven voor 2022, omdat de marktomstandigheden en het consumentenvertrouwen verslechteren. Verder verlengt Nike de contracten met lokale franchisenemers in Rusland niet en kleedt mannenmodelabel Atelier Munro een balletgezelschap uit Antwerpen. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 24 juni.

credit beeld Atelier Munro X Junior Ballet Antwerpen: Nicha Rodboon

Zalando geeft winstwaarschuwing af

Het dalende consumentenvertrouwen door de oorlog in Oekraine, stijgende energieprijzen en verdere inflatie zorgen ervoor dat Zalando een winstwaarschuwing heeft moeten afgeven. Dit meldt de Duitse webshop in een update van de cijfers van het  tweede kwartaal 2022. Eerder rekende Zalando nog op 12 tot 19 procent omzetgroei dit jaar, nu lijkt een stabilisatie van de omzet of een groei van maximaal 3 procent naar 10,7 miljard euro een realistischer scenario. Ook de winstverwachting wordt bijgesteld van minstens 430 miljoen euro voor aftrek van rente en belasting naar hooguit 260 miljoen euro. “Hoewel deze nieuwe situatie een negatieve impact heeft op onze financiële prestaties, blijven onze strategie en langetermijndoelen ongewijzigd”, aldus Robert Gentz, een van de CEO’s. 

Eerste lichting schoenenontwerpers afgestudeerd

De eerste lichting shoe developers van de Dutch Shoe Academy in Utrecht, onderdeel van MBO Amersfoort, is afgestudeerd. Op donderdag 23 juni hebben zij hun eindcollecties schoenen gepresenteerd tijdens een show in schoenencentrum Cast in Nieuwegein. De Dutch Shoe Academy is in 2018 met de opleiding gestart vanwege een grote vraag naar shoe developers. ‘’Een aantal studenten heeft al vóór afstuderen een baan gevonden”, aldus vakdocent Liesel Swart in een persbericht. De opleiding stoomt studenten klaar voor een carrière in shoe development bij merken of producent, maar ook de culturele sector of de orthopedische schoentechniek behoren tot werkgebieden.

Credit beeld: Frank Hoyinck

Nike vertrekt volledig uit Rusland

In navolging van andere westerse merken als McDonald’s en Stabucks heeft Nike besloten om alle activiteiten in Rusland te staken. Kort na de Russische invasie van Oekraïne gooide het sportmerk al de eigen winkels in Rusland dicht en stopte de online orders. Nu heeft Nike besloten om ook de contracten met lokale franchisers niet te verlengen. De website en mobiele app zijn inmiddels niet meer beschikbaar in de Russische regio, meldt onder andere Sourcing Journal. Nike heeft zo’n 50 winkels in Ruland, waarvan nu een derde gesloten is.

Atelier Munro kleedt Antwerps balletgezelschap

Het Amsterdamse mannenmodelabel Atelier Munro heeft het kostuum van balletgezelschap Junior Ballet Antwerp ontworpen voor de uitvoering ALONE/ TOGETHER van choreograaf Nicolo Fonte. De dansers dragen zwarte maatpakken gemaakt van een zeer rekbare wolmix die volgens Atelier Munro ademend en kreukvrij is. Atelier Munro is verkrijgbaar bij een selectie kleermakers- en mannenmodewinkels in Nederland, bij meer dan 50 retailers in Europa, Noord-Amerika, Azië en online. Ook heeft het merk een eigen winkel in Amsterdam.