TOP

Winkels mogen open op Bevrijdingsdag

Mogen de winkels nou wel of niet open op 5 mei? Er heerst verwarring bij veel winkeliers en consumenten over de winkelsluiting. Volgens Detailhandel Nederland mogen winkeliers zelf bepalen of ze hun deuren sluiten op Bevrijdingsdag.

Volgens de Winkelsluitingswet is 5 mei een gewone winkeldag. Dat houdt in dat winkels van 10 uur ‘s ochtends tot 6 uur ‘s avonds open mogen zijn. De woordvoerder van DN zegt in Het Algemeen Dagblad dat steeds meer winkels op 5 mei opengaan.

Verwarring
Doordat de officiële vrije dag maar een keer in de vijf jaar geldt, ontstaat veel verwarring bij winkelbedrijven en consumenten. De Winkeltijdenwet staat het toe dat winkels die dag open zijn, maar zelfstandige ondernemers die daar geen trek in hebben kunnen besluiten hun zaak te sluiten of later open te gaan. Zo opent de ene winkel wel zijn deuren, de ander blijft gesloten. Volgens De Telegraaf houden de meeste winkels de zondagsopeningstijden aan, dus vanaf 11:00 of 12:00 uur.

Arnhem deels dicht
Er zijn winkeliers die willen dat winkels dicht blijven. De bedrijfsleider van de Society Shop in Arnhem heeft pamfletten verspreid om zijn collega-winkeliers op te roepen om op 5 mei niet open te gaan. Volgens hem is Bevrijdingsdag eens in de vijf jaar een officiële feestdag en moeten winkels dan dicht blijven als eerbetoon aan de strijders. “Bevrijdingsdag is in Arnhem vooral bijzonder, omdat wij de Slag om Arnhem herdenken en daar zit nog veel meer emotie achter”, zegt de bedrijfsleider in een radiofragment van Omroep Gelderland.

Twijfels
DN adviseert consumenten bij twijfel de website van de winkels te raadplegen of te letten op openingstijden op winkelramen. Ook kan de consument terecht op de website koopzondagen.net voor meer informatie . Een ding is zeker: op 4 mei geldt in heel Nederland dat winkels verplicht zijn om na 19:00 uur te sluiten.

Gaat jouw winkel open op Bevrijdingsdag of twijfel je hier nog over? Reageer hieronder.