TOP

Winkelleegstand daalt, Ciff neemt Revolver over en Nelson gaat schoenen recyclen

Door een wijziging van functie daalt het aantal leegstaande winkelpanden. Verder start schoenenretailer Nelson met het inzamelen van oude schoenen voor recycling en heeft de Deense modebeurs Ciff de plaatselijke concurrent overgenomen. Lees meer in het nieuwsoverzicht van 9 januari.

credit beeld: Nelson Schoenen

Winkelleegstand neemt af door functiewijziging

De winkelleegstand in Nederland is gedaald van 14.482 panden begin 2022 naar 12.722 aan het eind van het jaar, meldt marktonderzoeker Locatus. Volgens het onderzoeksbureau staat nu 6 procent van de winkelpanden leeg; het laagste niveau van de afgelopen tien jaar. De daling van de leegstand in winkelmeters noemt Locatus ‘spectaculair’. Begin 2022 stond 6,6 procent van de winkelmeters leeg, aan het eind van het jaar was dit gedaald naar 5,4 procent van de meters. Dat is een daling van een half miljoen vierkante meter naar 2,3 miljoen vierkante meter aan het eind van 2022. 

Het aantal panden met een retailfunctie daalde vorig jaar van bijna 215.700 aan het begin van het jaar naar 212.000 aan het eind van hetzelfde jaar. Dat is dus een afname van 3.700 panden. De leegstand is niet afgenomen doordat er nieuwe winkels in de leegstaande panden zijn gekomen. Het komt vooral doordat veel winkelpanden vorig jaar een andere functie hebben gekregen. Dit betekent dat ze zijn gesloopt, zijn samengevoegd met een ander winkelpand of dat ze zijn omgebouwd tot woningen. 

Nelson start inzamelen schoenen voor recycling

Schoenenretailer Nelson introduceert in alle 110 filialen een recycle box waar klanten oude schoenen kunnen inleveren. Wekelijks worden de schoenen opgehaald en verwerkt door Fast Feet Grinded, een Nederlands bedrijf dat gedragen schoenen tot nieuwe grondstof verwerkt. “Oude, gedragen schoenen die uiteindelijk op een afvalberg belanden moet tot het verleden gaan horen”, aldus Laura van Dam, marketing manager bij Nelson Schoenen, in een persbericht. “Als familiebedrijf willen wij een actieve bijdrage leveren aan het verminderen van onze voetafdruk op deze wereld. Het zou fantastisch zijn als de Nederlandse consument, net als bij het inleveren van plastic flessen, gedragen schoenen in komt leveren in onze winkel.”

Deense modebeurs Ciff neemt concurrent Revolver over

Het bedrijf achter de Deense modebeurs Ciff heeft de andere Deense modebeurs Revolver overgenomen. De hele organisatie van Revolver verhuist voor aankomende zomer naar het hoofdkantoor van Ciff in het Bella Center in Kopenhagen om zich bij het Ciff-team te voegen, meldt het persbericht. Aan de voorkant verandert er niets: beide beursconcepten blijven bestaan en worden georganiseerd op de bestaande locaties met Ciff in het Bella Center en Revolver in de Øksnehallen. Volgens Sofie Dolva, de directeur van Ciff, zal door de fusie “de positie van Kopenhagen als modehoofdstad van Scandinavië worden versterkt.”