TOP

Winkeliers lopen miljoenen mis door openingstijden banken

Retailers missen jaarlijks miljoenen euro’s doordat banken geen pintransacties verwerken in weekenden.

In weekenden en tijdens feestdagen verwerken banken geen pintransacties van consumenten. Hierdoor lopen winkeliers jaarlijks veel geld mis. Detailhandel Nederland vindt dat banken zich moeten aanpassen aan de moderne tijd.

Pasen
Komend paasweekend ligt het betalingsverkeer deels stil in Nederland. Als een consument op donderdagavond of op vrijdag een aankoop doet, wordt het bedrag meteen van de rekening afgeschreven. De winkelier ontvangt het geld pas op de dinsdag na Pasen. Dat beleid moet worden gewijzigd, stelt Detailhandel Nederland. “In zo’n paasweekend heb je het wel over 500 miljoen euro aan omzet waarover de winkels niet kunnen beschikken doordat banken het geld achterhouden”, zegt voorzitter Jan Meerman.

Rente
Ook krijgt de winkelier geen rente omdat de banken het geld apart zetten op een eigen rekening. Volgens Detailhandel Nederland moeten retailers 110 dagen per jaar wachten op hun geld. Voorzitter Meerman vindt dat volstrekt uit de tijd: “hoezo 24-uurseconomie?”. Wanneer een weekend tegelijk met een maandwisseling valt, wordt de situatie helemaal lastig voor retailers. “Dan moeten de winkeliers omzet- en loonbelasting betalen. Als zij te laat zijn, krijgen ze een boete”, zegt Meerman.

Afspraken
De banken verwerken de transacties via het Target 2-systeem van de Europese Centrale Bank. “De verschillende centrale banken van de eurolanden hebben afgesproken dat het systeem tijdens weekenden en feestdagen niet geopend is”, zegt adjunct-directeur Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland in De Telegraaf. “Daar is geen speld tussen te krijgen.” Volgens Boudewijn moet er worden gekeken naar de situatie in Nederland en niet in Europa. “Je moet niet de illusie hebben om dit Europees te regelen, dat gaat te lang duren.”

Knopje omzetten
Betaalvereniging Nederland en de banken willen het probleem zo snel mogelijk oplossen. De belanghebbende partijen gaan in mei een tussenrapportage bespreken. Volgens Meerman kan het beleid snel gewijzigd worden. “Zo moeilijk hoeft dat niet zijn. We hebben in Nederland het beste betalingssysteem dat er is. Het is slechts een kwestie van een knopje omzetten.”