TOP

Winkeliers boos over acceptatieplicht van 500 euro

De Europese Commissie wil de Nederlandse winkeliers dwingen biljetten van 200 en 500 euro te accepteren. 'Volslagen idioot' en 'volstrekt achterhaald' vinden winkeliers.

In ons land kunnen klanten met briefjes van boven de 100 euro bijna niet in supermarkten, tankstations en kledingzaken terecht. Bij de ingang wordt dit met een bordje of sticker al duidelijk gemaakt. Voor Eurocommissaris Oli Rehn gaat dit te ver. Alle eurobriefjes zijn een wettelijk betaalmiddel dat niet geweigerd mag worden, dit geldt dus ook voor het gele en roze briefje, vindt de eurocommissaris.

Agst voor criminelen
Winkeliers zijn hier op zijn zachtst gezegd niet blij mee en zijn niet van plan om zich aan de eis uit Brussel te houden. Ze zijn veel te bang voor vals geld en overvallen. 

De Europese Commissie houdt voet bij stuk en wijst erop dat bordjes bij de ingang of kassa uit den boze zijn. De verkoper mag het biljet weigeren wanneer het verschil tussen het te betalen bedrag en de waarde van het biljet te groot is of wanneer er niet genoeg wisselgeld is.

Consequenties 
De aanbeveling van de eurocommissaris is vooralsnog niet juridisch afdwingbaar, maar wordt er niets gedaan met zijn advies, dan dreigt Rehn over drie jaar alsnog met wetgeving te komen.

Detailhandel Nederland vindt het sowieso een achterhaald plan. “Consumenten betalen steeds vaker met hun pinpas en niemand gaat winkelen met 500 euro op zak. Dus op basis van welke klacht blaast Brussel nu zo hoog van de toren?” zegt een woordvoerster van DN in de Telegraaf.

De woordvoerster zegt in de krant dat winkels meer geld in de kas moeten houden om aan de eis van de Commissie te voldoen. En dit is niet gratis, want banken rekenen hier geld voor. Dit wordt uiteindelijk doorberekend aan de klant.