TOP

Winkelcriminaliteit nog steeds groot probleem

De Nederlandse retail loopt ruim een miljard euro aan inkomsten mis door derving, zoals winkeldiefstal, leveranciersfraude, diefstal door personeel en administratieve fouten. Dat onderzocht Euromonitor International voor de Global Retail Theft Barometer.

Uit het wereldwijde onderzoek van Euromonitor International, dat is gesponsord door Checkpoint Systems, blijkt dat Nederland het slechter doet dan buurlanden België en Duitsland. In Nederland zagen retailers in 2012 1,4 procent van hun omzet in rook opgaan door derving. In België en Duitsland verloren retailers respectievelijk 1,3 procent en 1,1 procent.

159,90 euro per huishouden

In absolute getallen liepen Nederlandse retailers vorig jaar 1,2 miljard euro mis. Dit komt neer op 159,90 euro per huishouden. De wereldwijde kosten per huishouden zijn aanzienlijk lager: 101,50 euro per huishouden.

Verschillende oorzaken

De diefstalbarometer maakt onderscheid tussen vier categorieën: diefstal door klanten, diefstal door personeel, verlies ten gevolge van administratieve fouten en leveranciersfraude.  Sinds de crisis is vooral een toename in diefstal door klanten en werknemers zichtbaar. In Nederland is de schadepost door diefstal door klanten met 59 procent enorm hoog.  

Georganiseerde misdaad

De georganiseerde misdaad is in Nederland verantwoordelijk voor 20 procent van de derving door diefstal door klanten. Veelal gaat het om gestolen goederen die via internet worden doorverkocht. Dieven hebben het vooral gemund op kleine, waardevolle spullen, zoals cosmetica en elektronische apparaten.

Verliezen wereldwijd

Wereldwijd zagen retailers door derving maar liefst 88,75 miljard euro in rook opgaan. Dit komt neer op een verlies van 1,4 procent op de omzet van de detailhandel. Zie het overzicht hieronder voor een weergave per land.

  1. Mexico en Brazilië met 1,6 procent
  2. Argentinië en de Verenigde Staten met 1,5 procent
  3. Nederland, Spanje en Frankrijk met 1,4 procent
  4. België en Italië met 1,3 procent
  5. Portugal en Verenigd Koninkrijk met 1,2 procent
  6. Duitsland, Australië en Hongkong met 1,1 procent
  7. Japan met 1,0 procent

Preventie

Door Nederlandse retailers worden verschillende maatregels genomen om derving te voorkomen. De meeste retailers investeren in het opleiding van winkelpersoneel, het bevestigen van beveiligingselementen aan producten, de plaatsing van elektronische artikelbeveiliging en het plaatsen van producten in afgesloten displays. Daarnaast wordt ook meer gewerkt met camera’s en bewaking in burgerkleding om verdacht gedrag op te sporen.

Ook Wehkamp had begin dit jaar te maken met een nieuwe vorm van criminaliteit.