TOP

Winkel tassenmerk Zhaboo leeggeroofd [interview] *

In de nacht van 1 op 2 maart is de winkel van het tassenmerk Zhaboo in Oisterwijk compleet leeggeroofd. Alle handgemaakte tassen zijn meegenomen door de daders, van wie elk spoor ontbreekt. “Ik heb twee dagen nodig gehad voordat ik me realiseerde dat alles echt weg was.”

“Het slot was uit de deur toen ik woensdag bij de winkel aankwam”, vertelt Pleun Schabos, die het exclusieve tassenmerk Zhaboo in 2013 oprichtte en in september 2015 een winkel opende in Oisterwijk. “Eenmaal binnen zag ik dat de hele winkel leeg was. Zelfs alle briletuis van €19,95 hebben ze meegenomen. Ze hebben één voorraaddoos die achter een spiegel was gevallen over het hoofd gezien. En er lagen nog twee paspoorthouders op de grond. Je kunt je niet voorstellen dat dit je overkomt. Ik heb twee dagen nodig gehad voordat ik me realiseerde dat alles echt weg was.”

Zhaboo

De lege winkel van Zhaboo. Foto: Facebook/Zhaboo

Niemand heeft die nacht iets gezien of gehoord van de diefstal, hoewel de winkel aan een plein is gelegen dat ‘s nachts met paaltjes wordt afgesloten voor auto’s en waar boven de winkels appartementen zijn. De dieven moeten geraffineerd te werk zijn gegaan. “Ze moeten van te voren in de winkel zijn geweest, want ze wisten de voorraad in zwarte dozen in een inham naast de spiegel te vinden en die zie je niet in het donker met een zaklamp”, vertelt Schabos. “Het ging ze echt om de tassen. Ze hebben nog wel de kassalade meegenomen, waar gelukkig niet veel geld inzat. Maar alle andere kostbare spullen en apparatuur hebben ze laten staan.”

30.000 euro schade

Het unieke aan Zhaboo is het customized concept: klanten kiezen een model, leersoort en voering, waarna de tas in het atelier in Haaren wordt gemaakt. De winkel in Oitserwijk fungeerde als verkooppunt én als showroom. De prijzen liggen in het hogere segment: van €289,- tot €649,- voor een grote tas. Er zijn ongeveer 50 tot 60 tassen gestolen uit de winkel, plus 150 tot 200 kleine items als telefoonhoesjes, paspoorthouders en briletuis. De totale verkoopwaarde bedraagt €25.000,- tot €30.000,-. “Dat zit hem niet zozeer in het materiaal, maar vooral in de uren. Er zit maanden werk in”, vertelt Schabos. De winkel is momenteel dicht en er wordt hard gewerkt aan een nieuwe tassenvoorraad. “Met z’n tweeën maken we vijf tassen op een dag. Mijn streven is om volgende week donderdag weer open te gaan.”

Zhaboo5 Zhaboo4

De winkel in betere tijden. Foto: Facebook/Zhaboo

Zhaboo had geen alarmsysteem en de voorraad was niet verzekerd voor diefstal. “We hebben het er bij de opening van de winkel wel over gehad, maar voor zo’n verzekering moet je allerlei dure maatregelen treffen, zoals een alarmsysteem. Je verwacht niet dat dit gebeurt, zeker niet met een nog onbekend, relatief klein merk. Uiteraard gaan we nu wel beveiligingsmaatregelen treffen. Ik durf niet meer met een gerust hart de deur achter me dicht te trekken.”

Herkenbare tassen

Schabos vreest dat de tassen in het buitenland te koop worden aangeboden. “Als ze die tassen in Nederland te koop aanbieden valt dat op, want de tassen zijn heel herkenbaar en we verkopen niet zulke grote aantallen. Naast onze eigen winkel zijn er elf verkooppunten in Nederland. Als mensen daarbuiten een partij Zhaboo-tassen te koop aantreffen, moeten ze de politie inschakelen. Je herkent een Zhaboo-tas  aan het model, het naamplaatje, de hanger met ons logo en een Nederlandse vlaggetje in de zijnaad.”

Zhaboo2