TOP

What (not) to wear: het sollicitatiegesprek

Een sollicitatiebrief in je 'huiskloffie' achter je computer typen is geen probleem. Niemand die je ziet. Word je uitgenodigd voor een gesprek dan doe je er goed aan om datzelfde comfortabele huispak in je kast te laten hangen. Voor iedere sollicitatie gelden andere 'regels', maar 1 ding staat voorop: ga verzorgd naar je sollicitatie en voel je goed in de kleding die je draagt!

Do’s en dont’s vrouwen:

 1. Kies voor een donkere, rustige kleur. Een beetje kleur kan natuurlijk geen kwaad, maar combineer niet te veel designs of kleuren.
 2. Te veel bloot is not done. Verschijn niet als een stoeipoes op het gesprek, dus laat de stilettohak van 20 cm maar in de kast staan en hetzelfde geldt voor het diep uitgesneden V-hals shirtje.
 3. Overlaad jezelf niet met sieraden. Less is more. Een paar oorbellen en een subtiel kettinkje is genoeg en kan net dat beetje extra geven.
 4. Ook je make-up verdient de nodige aandacht. Gebruik naturel make-up en werk de restjes nagellak nog even bij. Wat je haar betreft, draag het netjes en niet te hip.
 5. Neem geen hutkoffer mee, maar een subtiele handtas. Iedere passant in het kantoorgebouw zal de ‘leuk bedoelde’ opmerking ‘ga je op reis’ naar je hoofd slingeren en voorbarige conclusies trekken (Geen keuzes kunnen maken, materialistisch, hebzuchtig etc.)

Do’s en dont’s mannen:

 1. Draag je een pak, laat het gedateerde kostuum dan in de kast hangen.
 2. De broek niet volproppen met sleutels of een (goed gevulde) portemonnee. Voor de snotteraars onder ons, kan een zakdoek in de broekzak geen kwaad.
 3. Bij een pak hoort een stropdas. Geen stropdas met ‘grappige’ cartoons, maar een stropdas die bij het pak past.
 4. Denk ook aan de sokken. Kies voor de kleur van het pak of van de schoenen. Draag nooit, maar dan ook nooit witte sportsokken onder een pak. Op een stukje ontblote behaarde benen zit ook niemand te wachten.
 5. Let op je schoenen. Poets ze voor de zekerheid nog even voordat je naar het gesprek gaat. Sandalen zijn natuurlijk uit den boze, maar ook sneakers zijn niet aan te raden.
 6. Haren uit je neus, oren of andere zichtbare plekken moeten echt weg.  Een baard of bakkebaarden kun je laten staan, mits deze natuurlijk goed zijn bijgewerkt.

Nog meer handige kledingtips nodig? Ga dan naar Zibb.nl
Wil je meer weten over kleding die bij het bedrijf past waar je gaat solliciteren? Carrièretijgers.nl. kan je hier meer inzicht in geven.