TOP

Modemerk Rhumaa failliet, webshop The Sting uit de lucht en curatoren verwachten hausse aan faillissementen

Het Nederlandse merk Rhumaa is failliet. Verder liggen de webshops van The Sting eruit, zien curatoren een faillissementsgolf aankomen en schieten de digitale lokale winkelstraten als paddenstoelen uit de grond. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van donderdag 9 april.

Rhumaa is op 9 april failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam. Het Nederlandse, duurzame modemerk had een week eerder zelf het faillissement aangevraagd. Angelina Bakker (Dentons) is aangesteld als curator. De operationele activiteiten zijn per direct gestaakt. Het faillissement is een direct gevolg van de corona-uitbraak, zegt oprichter en ceo Daniel Beernink in een persbericht. De huidige crisis en de bijbehorende maatregelen hebben Rhumaa acuut in financiële problemen gebracht. Het gaat om een combinatie van factoren. Het merk kon een groot gedeelte van de zomercollectie niet uitleveren omdat productielocaties stil waren komen te liggen, zag de inkomsten stagneren en kreeg te maken met het ‘massaal’ terugtrekken van orders door winkeliers.

Toms steunt strijd COVID-19

Vandaag kondigde schoenenmerk Toms via een persbericht aan dat het merk een derde van de nettowinst zal doneren aan het COVID-19 Global Giving Fund. Dit fonds is opgericht ter ondersteuning van internationale organisaties als The Mix, International Medical Corps, Partners in Health en WaterAid. Deze stichtingen bestrijden de corona gezondheidscrisis door het ondersteunen van de geestelijke gezondheidszorg, de promotie van handen wassen en het leveren van medische benodigdheden.

Gitzwarte faillissementsverwachtingen curatoren

Een reeks vooraanstaande curatoren en herstructureringsspecialisten pleiten in het FD voor extra steunmaatregelen om verdere schade aan de economie te beperken. De experts verwachten nog voor het begin van de zomer een faillissementsgolf die zal leiden tot ‘kaalgeslagen binnensteden’en meer dan een miljoen extra werklozen’. Volgens de curatoren kan verdere economische rampspoed alleen worden voorkomen wanneer de vaste lasten voor de duur van de lockdown worden kwijtgescholden, afgedwongen via een noodwet. “Betaling van facturen uitstellen is alleen maar uitstel van executie voorde meeste ondernemingen”, aldus curator Jeroen Princen, één van de geïnterviewden, tegen de krant.

Webshops The Sting uit de lucht

De webshops van The Sting, Costes, Distrikt Nørrebro en Cotton Club zijn gedwongen tot 1 mei dicht. Het modebedrijf besloot online flink te gaan stunten met prijzen en kan de enorme toeloop naar de webshops niet aan. Volgens een verklaring op de website van The Sting en Costes is er in twee dagen meer verkocht dan met Black Friday en Kerst bij elkaar. “Dat leek geweldig, maar de gevolgen zijn enorm.” Niet alleen moeten de webshops sluiten, pakketten zullen pas na Pasen bij de klanten zijn en sommige bestelde artikelen zijn al niet meer leverbaar.

Enorme groei digitale lokale winkelstraten

Digitale warenhuizen schieten tijdens de coronacrisis als paddenstoelen uit de grond om de verkoop van de lokale fysieke modewinkelier een boost te geven, meldt Textilia in dit nieuwsartikel. Thuiswinkelbeilen.nl, Warenhuis.groningen.nl, Wadlokaal, Haarlemsewinkels.nl, WinkeleninKerkdriel.nl en Ditisassen.nl; het is een kleine greep uit de digitale winkelstraten die momenteel na elkaar worden gelanceerd. Soms zijn deze platforms speciaal opgericht voor een omzetboost van de lokale winkelier, in andere gevallen gaat het om bestaande websites die nu ook gelden als verkoopportaal voor de plaatselijke retailer.