TOP

Rhumaa vraagt faillissement aan

Het duurzame modemerk Rhumaa is op donderdag 9 april failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam. Het faillissement is een direct gevolg van de coronacrisis, zegt oprichter en ceo Daniel Beernink.

Rhumaa is op 9 april failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam. Het Nederlandse modemerk had een week eerder zelf het faillissement aangevraagd. Angelina Bakker (Dentons) is aangesteld als curator. De operationele activiteiten zijn per direct gestaakt.

Acute financiële problemen

Het faillissement is een direct gevolg van de corona-uitbraak, zegt oprichter en ceo Daniel Beernink in een persbericht. De huidige crisis en de bijbehorende maatregelen hebben Rhumaa acuut in financiële problemen gebracht. Het gaat om een combinatie van factoren. Het merk kon een groot gedeelte van de zomercollectie niet uitleveren omdat productielocaties stil waren komen te liggen, zag de inkomsten stagneren en kreeg te maken met het ‘massaal’ terugtrekken van orders door winkeliers.

“Het raakt ons enorm dat we Rhumaa niet overeind kunnen houden en verder kunnen uitbouwen”, laat Beernink weten. “Als deze periode achter de rug is, gaan we onderzoeken hoe we het merk eventueel kunnen voortzetten. Voor nu is het tot onze spijt even einde oefening.”

Geïnspireerd op Zuid-Afrikaanse kunst

Beernink richtte Rhumaa in 2014 op. Het merk combineert duurzame mode en een minimalistische stijl met de verhalen van Zuid-Afrikaanse kunstenaars. Zo zijn de prints in de wintercollectie 2019-2020 geïnspireerd op werk van de Zuid-Afrikaanse natuurfotograaf Fernando Badiali.

Met Rhumaa wilde de ondernemer deze jonge creatieven een podium bieden. Het idee ontstond tijdens een stage bij Learn to Earn, een sociale onderneming die Zuid-Afrikaanse jongeren helpt zich te ontwikkelen in diverse creatieve werkvelden. Het merk heeft daarnaast ook een eigen stichting, de Rhumaa Foundation, die lokale projecten ondersteunt.

Verantwoord ondernemen

Naast sociaal betrokken was Rhumaa actief bezig met duurzaam ondernemen – zowel op het gebied van sourcing, productie als de eigen bedrijfsvoering. Denk aan het hergebruiken en recyclen van producten en verminderen van afval. Fabrikanten werden zorgvuldig geselecteerd op gezonde werkomstandigheden, eerlijke contracten en een goede beloning’.

“De laatste vijf jaar hebben mijn team en ik met ongelofelijk veel passie, plezier en energie aan Rhumaa gewerkt”, zegt Beernink. “Wij zijn iedereen die hier onderdeel van is geweest en ons gevolgd heeft heel erg dankbaar dat wij samen dit mooie avontuur hebben kunnen beleven.”

Foto: Rhumaa