TOP

Waarde winkelvastgoed onder druk, Zalando verhoogt jaarprognoses en studenten eisen vertrek leiding Amfi

De waarde van het winkelvastgoed stond in 2020 extra onder druk als gevolg van de coronacrisis, toch namen de investeringen in nieuwe winkels toe. Verder: Zalando schroeft de prognoses voor 2021 op, (oud)studenten eisen het vertrek van de leiding van mode-instituut Amfi en vooral grote steden ontvangen flink meer bezoekers sinds de versoepelingen van 28 april. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van donderdag 6 mei.

ABN Amro: ‘Waarde winkelvastgoed onder druk, toch namen investeringen in nieuwe winkels toe’

De waarde van winkelvastgoed staat extra onder druk als gevolg van de coronapandemie en de gedwongen winkelsluiting. De waarde daalde in 2020 met 5,7 procent en bleef daarmee flink achter bij de waardeontwikkeling van andere vastgoedtypes zoals kantoren. Ook de transactieprijzen – de prijzen waartegen winkels worden verkocht – daalden in 2020 met 11,5 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit een nieuw Insights-rapport van ABN Amro.

De verwachting is dat winkelpanden de komende jaren verder in waarde zullen dalen, als gevolg van de economische ontwikkelingen, de achterblijvende consumptie en de groei van online winkelen. Wanneer de steunmaatregelen worden afgebouwd, voorziet de bank dat ook de leegstand zal toenemen. Toch hebben deze negatieve vooruitzichten zich volgens het rapport nog niet vertaald in minder nieuwbouw. In 2020 werd 14,9 procent meer geïnvesteerd in de aanbouw van nieuwe winkels dan het jaar ervoor, in totaal 107 miljoen euro. Mogelijke verklaringen zijn dat vergunningstrajecten vaak lang duren of dat er tussen gemeenten onderling weinig afstemming is over waar nieuwe winkels worden gebouwd, wat in het verleden vaak het geval was.

Zalando schroeft prognoses voor 2021 op

Zalando verhoogt zijn prognoses voor 2021 na een succesvolle start van het jaar. Dat meldt de Duitse modegigant bij de publicatie van de eerste kwartaalcijfers. In de eerste drie maanden van 2021 groeide de omzet met 46,8 procent naar 2,2 miljard euro. De aangepaste winst voor rente en belastingen (ebit) kwam uit op 93,3 miljoen euro. Het bedrijf verwacht in het komende jaar een groei van 26 tot 31 procent te realiseren, goed voor een omzet van 10,1 tot 10,5 miljard euro en een ebit van 400 tot 475 miljoen euro. Eerder ging het bedrijf nog uit van een plus van 24 tot 29 procent over 2021. Zalando profiteert van het feit dat veel mensen door corona meer aan huis gebonden zijn; het internetbedrijf verwelkomde in het eerste kwartaal van 2021 een recordaantal aan nieuwe klanten. Om die goed te kunnen blijven bedienen wordt het logistieke netwerk in Europa uitgebreid. Zalando heeft momenteel tien distributiecentra. Voor 2023 komen daar vijf nieuwe locaties bij.

‘Winkelstraten drukker na versoepelingen, vooral grote steden profiteren’

Vooral grote steden profiteren van de versoepelingen die sinds 28 april van kracht zijn, meldt Nu.nl op basis van cijfers van retailadviesbureau RMC. In sommige steden was zelfs sprake van 50 procent meer bezoekers dan de week ervoor. Dat geldt niet alleen voor de vier grootste plaatsen, maar bijvoorbeeld ook voor een stad als Haarlem. Gemiddeld waren er op de eerste versoepelingsdag 43 procent drukker dan een week eerder. De dagen daarna nam dat iets af; van donderdag tot en met zondag was er gemiddeld 36 procent meer publiek in de winkelstraten. Wel is het nog altijd minder druk dan in dezelfde periode twee jaar geleden, voor de coronacrisis.

Bij kleinere steden met tussen de 40.000 en 80.000 inwoners bleef de stijging beperkt tot maximaal 10 procent meer traffic. Dat komt volgens RMC-directeur Huib Lubbers doordat grote steden de bezoekersaantallen tijdens de lockdown veel sterker zagen dalen, met 80 tot 90 procent, waar dit bij kleinere steden veelal ‘slechts’ 30 procent was. Grote steden moeten het hebben van dagjesmensen en toeristen, waar kleinere winkelgebieden vooral lokale kopers trekken voor de dagelijkse boodschappen. “Dat bleef ook tijdens corona doorlopen.”

Studenten eisen vertrek leiding Amfi

Oud-studenten en een deel van de huidige studenten van modeopleiding Amfi in Amsterdam eisen het vertrek van de directeur en hoofddocent, meldt de NOS. Ook willen ze dat er excuses komen voor de ‘giftige cultuur’ binnen het Amfi en de manier waarop studenten zijn behandeld, evenals een onafhankelijke klachtenprocedure. De partijen worden daarbij gesteund door studentenvakbond ASVA. “Wij horen van studenten dat zij jarenlang therapie hebben gevolgd na hun tijd op Amfi”, zegt ASVA-voorzitter Maarten van Dorp in een verklaring. “De cultuur op de modeschool moet radicaal veranderen.”

De afgelopen maanden kwamen er veel verhalen naar buiten over de sfeer binnen het instituut: studenten zouden soms nachtenlang moeten doorwerken onder invloed van drugs en regelmatig racistische of seksistische opmerkingen te horen krijgen van docenten. Amfi kwam half maart al in het nieuws na artikelen in NRC en het Parool over oud-leerling Martijn N., die aan de modeopleiding verbonden was als gastdocent en werd beschuldigd van verkrachting, aanranding, geweld en drogering. Daardoor voelden veel studenten zich gesterkt om met hun verhalen naar buiten te komen, schrijven deze kranten.

Foto: Textilia