TOP

Verzet tegen tegen fashion outlet bij Assen *

Ondernemers uit de provincie Drenthe verzetten zich tegen de plannen om een factory outlet nabij het TT Circuit in Assen te bouwen. Ze spreken van 'een bedreiging' en vrezen voor hun omzet.

De mkb-vereniging Assen organiseerde deze week een bijeenkomst voor ondernemers uit de provincie met als doel “zich te verenigen tegen de plannen” en zo een “krachtige oproep” naar de politiek te maken.

Eind januari tekende de gemeente Assen een intentieovereenkomst met investeringsmaatschappij Revascom, om de mogelijkheden van een outletcentrum te onderzoeken. Revascom uit retail- en vastgoedondernemers onder wie Ruud Sanders en Ben Kolf, zo meldt Vastgoedmarkt.nl 

Sanders is oud-eigenaar van het failliete Redema dat voor de crisis plannen had om een outletcenter, investering 60 miljoen euro, in Oost-Groningen te realiseren. Dat plan werd in 2013 naar de prullenbak verwezen door de provincie Groningen.

Vrees concurrentie 

De outlet in Assen moet verrijzen nabij het TT Circuit, op zo’n zes kilometer van het centrum . Het idee is om een soort oud Hollands vestingstadje te bouwen met 200 winkels. De gemeente heeft berekend dat de outlet kan rekenen op 1,5 miljoen bezoekers per jaar en 500 arbeidsplaatsen genereert.

Ondernemers in Assen vrezen voor deze concurrentie. De binnenstad kampt al met grote leegstand. Volgens de Binnenstadsvereniging zijn winkeliers pas laat ingelicht. Wethouder Maurice Hoogeveen zei tegenover de lokale omroep RTV Drenthe: “Er zal sprake zijn van verdringingseffecten bij de ondernemers, dus het zal niet voor iedereen positief uitpakken. Daar staan echter zo’n 1.500 tot 1.750 extra mensen per week tegenover die de stad bezoeken na het winkelen in een outlet center.”

Onrust komst outlets

Het is niet voor het eerst dat de komst van een outletcenter voor zoveel onrust zorgt. In 2012 zei de provincie Zuid-Holland ‘nee’ tegen Factory Outley Bleizo dat in de buurt van Zoetermeer moest komen.  Brancheorganisator INretail streed destijds samen met winkeliersverenigingen, lokale ondernemers en andere partijen zoals Detailhandel Nederland tegen de komst van de outlet. De komst van Bleizo zou volgens de belangenbehartiger de winkelleegstand in een wijde regio rond de outlet doen toenemen. 

INretail heeft nu diezelfde angst. “Het gemeentebestuur dreigt in een mooi gepresenteerd plan te trappen, maar beseft niet dat zij een gedachte omarmt die tot mislukken gedoemd is. Een nieuwe outlet verdient in ons land alleen nog maar een kans als het meer aantrekkingskracht op het bestaande centrum oplevert. Zo niet, dan moet het plan meteen van tafel,” stelt Jan Meerman, voorzitter van INretail.

Focus op binnenstad 

Het gemeentebestuur moet volgens hem de focus leggen op de uitvoering van het binnenstadsplan. “Dat is wat het winkelende publiek en de ondernemers in Assen nodig hebben.” INretail vindt dat gemeentebesturen zeker niet tegen vernieuwing moeten zijn, maar zich tegelijk wel moeten afvragen of plannen de bestaande centra sterker maken. 

“De aantrekkingskracht van binnensteden staat onder druk. Het is wat dat betreft alle hens aan dek. De kaarten die je als Assens gemeentebestuur samen met andere partijen in handen hebt, moet je verdraaid goed uitspelen. Maar een joker dreigt ingezet te worden. Als dat gebeurt dan is het spel in Assen heel snel klaar.”

Protectionisme

In Den Haag was het juist de gemeente die plannen voor de komst van een megastore van de Franse keten Decathlon wilde blokkeren. Alleen onder strikte voorwaarden mogen nieuwe winkels in Zuid-Holland zich nog buiten de stadscentra vestigen. Op die manier hoopt de provincie leegstand in de binnensteden en omzetvermindering bij de ondernemers ter voorkomen. Van protectionisme is geen sprake, volgens een provinciewoordvoerder.

Op de ondernemersbijeenkomst in Assen deze week zei Mark Majolée van INretail dat er teveel naar de kansen en de potentie van de outlet is gekeken. “Er is niet voldoende gekeken naar de effecten en plannen van andere outlets. Er zijn namelijk uitbreidingsplannen bij al bestaande outlets in Leleystad en Duitsland. Assen ligt daar precies midden in en gaat daar ook invloed van onder vinden. En dan wordt de haalbaarheid van een outlet in Assen een stuk minder.”

MKB Assen wil op 26 april protesteren bij het eerste provinciale debat over de outlet in Drenthe. Op vragen over de stand van zaken en het ondernemersprotest heeft de gemeente Assen vooralsnog geen gehoor gegeven.

Kopie BataviaStad

Ook Zevenaar heeft plannen voor de bouw van een outletcenter. Het bedrijf Stable wil hier langs de A12 een center openen naar voorbeeld van BataviaStad in Lelystad. De gemeenteraad wil hier alle steun voor geven. 

Een onderzoeksbureau heeft in opdracht van de gemeente en provincie de voor- en nadelen van een outlet in kaart gebracht. Voordeel is dat de naamsbekendheid van de regio groter wordt en de horeca zal profiteren. Het nadeel is geen verrassing: sport- en modewinkels in omliggende gemeenten minder bezoekers zullen trekken.Het rapport wordt momenteel besproken in de gemeenteraad. Volgende week volgt opnieuw overleg over de plannen. De outlet zou in 2018 de deuren moeten openen.