TOP

Gedeputeerde Staten Drenthe positief over komst outletcentrum Assen *

De kansen voor een factory outlet center in Assen zijn wederom gestegen. Na de gemeenteraad van Assen, zijn nu ook de Gedeputeerde Staten van Drenthe bereid mee te werken aan het project. Dat meldt onder meer RTV Drenthe.

De Gedeputeerde Staten van Drenthe staan positief tegenover komst van een factory outlet centrum bij het voormalige TT-circuit van Assen, meldt RTV Drenthe. Ze leggen het plan nu neer bij Provinciale Staten, die moeten gaan bepalen of ze de omgevingsvisie willen aanpassen.

 

Economische gevolgen

 

Volgens de regels van de huidige omgevingsvisie mag er geen winkelcomplex op de plek van de geplande outlet worden gebouwd. Gedeputeerde Staten ziet geen ruimtelijke belemmeringen daarvoor, maar het bestuur erkent wel dat het economische gevolgen heeft voor de winkeliers in het centrum. 

Het outletcentrum in Assen is al vaker onderwerp van discussie. Vooral modewinkeliers in het centrum vrezen omzetverlies als het shopdorp er komt. Ze krijgen daarbij bijval De Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN), Detailhandel Nederland en branchevereniging Inretail. Deze partijen zijn van mening dat nieuwe en bestaande winkelmeters de stadscentra moeten versterken, zodat lokale winkeliers er de vruchten van plukken. Juist nu er in de winkelstraten veel panden leegstaan.

 

Op de rem 

 

De provincie Drenthe trapte verleden jaar juni nog op de rem bij de verdere plannenmakerij voor het outletcentrum. Ze wilden eerst nader onderzocht hebben wat de effecten ervan zijn op bestaande winkels. Uit dat onderzoek bleek weliswaar dat de nieuwe outlet leidt tot extra leegstand in het winkelhart, maar dat zou door de stijging van 17 procent naar 18,8 procent binnen de perken blijven. Daar tegenover staat dat het outletcentrum zo’n 1,6 miljoen bezoekers zal trekken, een omzet 40 tot 65 miljoen zal genereren en dat het 340 banen (fte) oplevert.

MKB Assen reageerde destijds in het Dagblad van het Noorden helder: de outlet raakt de lokale middenstanders direct in de portemonnee. De bestedingen bij de schoenen-, sport- en modezaken zouden volgens MKB Assen met tien procent dalen, wat neerkomt op een omzetverlies van zes miljoen euro. Bovendien kost dit plan volgens hen niet alleen deze branches omzet, het is nadelig is voor alle winkels, horecazaken en de culturele sector in het centrum. 

 

Seinen op groen

 

Toch zette de gemeenterad van Assen de seinen op groen in februari 2016. Wel hebben raadsleden de voorwaarde gesteld dat de outlet dezelfde openingstijden moet hanteren als de winkels in binnenstad. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra zegt tegen RTV Drenthe er met de Provinciale Staten ‘over in discussie te gaan via een heel open proces’. “We hebben een aantal criteria op een rijtje gezet en een eerste indruk gegeven over wat het kan opleveren”, vertelt gedeputeerde Tjisse Stelpstra.

 

LEES OOK: Lector bevestigt: ’Outletcentrum klap voor modewinkelier’

 

Racecoureur

 

Het outletcentrum in Assen wordt gerealiseerd door investeringsmaatschappij Revascom, tevens eigenaar van Batavia Stad in Lelystad en Designer Outlet Roermond. Bij het project zijn ook de oprichter van McGregor en Gaastra betrokken, Ben Kolf, evenals racecoureur en ondernemer Raymond Coronel. Er worden jaarlijks anderhalf miljoen bezoekers verwacht. Het factory outlet center in de Drentse hoofdstad krijgt naar verwachting de uitstraling van een oud-Hollands vestingstadje en er zijn ongeveer tweehonderd winkels gepland.