TOP

Seinen op groen voor outletcentrum Assen *

De gemeenteraad van Assen heeft de seinen op groen gezet voor de factory outlet bij het TT Circuit. “Intriest", reageert brancheorganisatie Inretail. "Het gemeentebestuur heeft met oogkleppen op besloten.”

Het outletcentrum, dat is gepland bij het TT Circuit, kan doorgaan als het aan de gemeenteraad van de Assen ligt. De raad is akkoord gegaan met 19 stemmen voor en 14 tegen. Wel hebben raadsleden de voorwaarde gesteld dat het foc dezelfde openingstijden moet hanteren als die van de winkels in binnenstad.

 

De komst van het outletcentrum in Assen houdt de gemoederen in de moderetail in Assen en omgeving al een jaar in de greep. Ondernemers uit de provincie Drenthe, maar ook in Groningen vrezen voor hun omzet

 

Bijval 

 

De winkeliers krijgen in hun strijd tegen het foc bijval van vakbonden en brancheorganisaties. Deze zijn het met de retailers eens dat het voornamelijk op mode en sport gebaseerde outletcentrum modewinkels omzet gaat kosten en dat het winkelleegstand in de hand werkt. “De gemeenteraad helpt haar eigen binnenstad om zeep”, stelt branchevereniging Inretail in een verklaring. Inretail voorspelt dat een kwart van de binnenstadswinkels leeg komt te staan. “De leegstand is er nu al 18 procent. In andere stadskernen in ons land is dit gemiddeld 7,3 procent.” 

 

LEES OOK: Lector bevestigt: ‘Outlet Assen klap voor modewinkelier’ *

 

Inretail richt zich met de overige tegenstanders nu op de provincie Drenthe. Die moet namelijk de provinciale omgevingsvisie aanpassen, meldt RTV Drenthe, omdat het nu nog niet is toegestaan om een winkelcomplex in het buitengebied te vestigen. Daarna moet overigens de raad van Assen nog een definitief besluit nemen over het bestemmingsplan en checken of het foc aan de voorwaarden kan voldoen.

 

Wind mee 

 

Het is nog geen gelopen koers, maar tot nog toe hebben de initiatiefnemers van het foc de wind mee. Een in oktober 2015 gepresenteerd onderzoek naar de gevolgen van een foc in Assen-Zuid voor de binnenstad wees uit dat de leegstand in het centrum weliswaar stijgt van 17 procent naar 18,8 procent, maar dat het outletcentrum zo’n 1,6 miljoen bezoekers zal trekken. Het outletcentrum zou ik 2018 open moeten gaan.

 

‘Fatale fout’

 

De verwachte omzet is volgens onderzoeksbureau Cityworks 40 tot 65 miljoen en het zou 340 banen (fte) opleveren. Branchevereniging Inretail denkt daar heel anders over: “De impact op de werkgelegenheid is enorm. Honderden banen gaan structureel verloren en de volgende generatie draagt nog steeds de last van deze historische vergissing. De hele noordelijke regio gaat de impact van deze fatale fout ervaren.”

 

Weerstand 

 

Niet alleen deze factory outlet stuit op weerstand. In het Noord-Hollandse Halfweg vrezen winkeliers en Inretail voor de komst van het outletcentrum The Style Outlets. Dat geldt ook voor de plannen voor een outletcentrum in Zevenaar.