TOP

Vertraging uitbetaling noodsteun, Claes Iversen lanceert bruidscollectie en tiende uitreiking Cultuurfonds Mode Stipendium

Claes Iversen lanceert zijn eerste bruidsmodecollectie en retailers moeten langer wachten op de uitbetaling van noodsteun. Verder: mannenmodelabel Zonen van Thor komt na 14 jaar terug op de markt. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 19 mei.

Herlancering mannenmodelabel Zonen van Thor

Het Amsterdamse knitwear label Zonen van Thor maakt na 14 jaar zijn rentree op de mannenmodemarkt. Dat meldt het merk in een persbericht. Het merk viert dat met een limited-edition T-shirt collectie die is gemaakt in samenwerking met de Belgische printontwerper Obed Vleugels. Deze collectie brengt twee technieken samen: zeefdruk en patchwork.. Elk ontwerp is gemaakt in een gelimiteerde oplage van 20 stuks. Zonen van Thor werd opgericht in 1993 door Caroline Brugman en Annet Schukkink. De truien, vesten en T-shirts die ze maakten, werden verkocht in winkels in Tokio, New York en Parijs. Na twee jaar verliet Brugman het merk voor een vaste baan en zette Schukkink het label zelfstandig voort. In 2006. stopte ook zijom als freelance breigoedontwerper verder te gaan. Dat ze het merk nu nieuw leven inblaast heeft te maken met de kansen die deze tijd biedt, vertelt ze. “Er is in 14 jaar veel veranderd. We zijn niet meer alleen afhankelijk van verkoop in winkels, maar we kunnen nu ook zelf een shop online beginnen. En nu er veel meer aandacht is voor duurzaamheid en kleinschalig geproduceerde kleding, leek het voor ons de perfecte timing om weer een collectie te maken.” Het label wil langzaam groeien; eerst online en geleidelijk aan op kleine schaal ook via wholesale. [Tekst loopt door onder de foto.]

Tiende uitreiking Cultuurfonds Mode Stipendium 

Op 15 juni zal voor de tiende keer het jaarlijkse Cultuurfonds Mode Stipendium uitgereikt worden aan een Nederlandse modevormgever. Dat meldt de organisatie in een persbericht. Door de coronapandemie werd de uitreiking een jaar opgeschoven. Erik Frenken, winnaar van 2019, reikt de prijs uit. Om het jubileum te vieren wordt er tevens op dezelfde dag een symposium over mode gehouden in het Felix Meritis in Amsterdam. Het Cultuurfonds Mode Stipendium is in het leven geroepen voor buitengewoon getalenteerde contemporaine modevormgevers. Het stipendium werd in 2011 ingesteld door een anonieme mecenas bij het Prins Bernhard Cultuurfonds en bestaat uit een financiële injectie van €50.000,- en een wisseltrofee ontworpen door Atelier Ted Noten. Eerdere winnaars zijn Ilja Visser (2011), Francisco van Benthum (2012), Truus en Riet Spijkers (2013), Jan Taminiau (2014), Youasme Measyou (2015), Iris van Herpen (2016), Ronald van der Kemp (2017), Bas Kosters (2018) en Erik Frenken (2019). 

Mannenmodemerk Tresanti kleedt selectie NAC

Mannenmodemerk Tresanti kleedt met ingang van komend voetbalseizoen de selectie, spelers en personeel van NAC Breda, zo meldt het merk in een persbericht. De partijen hebben een overeenkomst getekend van drie jaar. Mede-eigenaar Teng Janssens van Tresanti ziet deze samenwerking als een boost voor de groeiplannen. “NAC kijkt altijd positief vooruit en geeft nooit op. Dat geldt zeker ook voor ons na het moeizame coronajaar. Super leuk om er samen een succes van te maken.” Tresanti heeft meer dan tweehonderd verkooppunten in Nederland, daarvan zijn de winkels in Breda en Deventer eigen winkels. Verder heeft het merk twee showrooms, één in Breda en één in Nieuwkuijk.

Retailers moeten langer wachten op noodsteun

Retailers kunnen pas vanaf half juni de vaste lastenvergoeding TVL aanvragen over het tweede kwartaal van dit jaar. Dat meldt Retailnews. Hierdoor loopt de uitbetaling een maand vertraging op. Volgens uitvoeringsinstantie RVO heeft dat te maken met de aanpassingen in de referentieperiode in het tweede kwartaal. Er zijn diverse redenen waardoor retailers geen of weinig omzet hebben in het referentiekwartaal, wat van invloed is op de te ontvangen TVL-vergoeding. Daarom kunnen zij bij de aanvraag van de steun kiezen uit twee referentieperioden: het tweede kwartaal van 2019 en het derde kwartaal van 2020. Inretail reageert zeer ontstemd en noemt het ‘idioterie’. “Het loket gaat pas open in de laatste weken van de periode waar het betrekking op heeft. Zo duw je ondernemers toch steeds verder de crisis in”, aldus een woordvoerder. Bevoorschotting is volgens Inretail hier noodzakelijk. “Administratief afrekenen kan ook achteraf.”

Claes Iversen lanceert eerste bruidscollectie

Modeontwerper Claes Iversen heeft zijn een eerste bruidscollectie gelanceerd: Claes Iversen Bridal. Het is een semi-couture concept bestaande uit 50 items waaronder tops, rokken, broeken en accessoires, die de mogelijkheid geven om meer dan 150 verschillende combinaties te maken. Met deze modulaire collectie kunnen bruiden dus zelf een look samenstellen, die ten opzichte van de couture bruidsjurk betaalbaarder is, aldus het persbericht. “Bij het ontwerpen van deze collectie heb ik mezelf ten eerste afgevraagd wat ik als ontwerper kan toevoegen aan de bruidsmode”, licht de ontwerper toe. “Deze collectie is mijn visie daarop. Mijn DNA zie je terug in kenmerkende elementen uit mijn ontwerpgeschiedenis. Het zijn moderne looks geworden voor een brede doelgroep. Ten tweede wilde ik een collectie maken die tijdloos is, omdat ik vind dat goede ontwerpen langer mee horen te gaan dan één seizoen en specifiek wanneer het gaat om een moment waar je voor de rest van je leven op terugkijkt. Het is en blijft dan ook een bijzonder compliment dat iemand ervoor kiest een creatie van mijn hand te dragen op zo’n belangrijk moment.”

Beeld: Peter Stigter voor Claes Iversen