TOP

vanHaren neemt Brantano winkels over, Kelly Fashion maakt doorstart en langdurige economische schade door corona

Schoenenretailer vanHaren neemt 43 winkels van de failliete FNG-keten Brantano over. Vier Kelly Fashion-winkels maken een doorstart onder de oude eigenaar. En de Nederlandse economie loopt volgens het CPB door de coronacrisis blijvende schade op, zelfs als er in 2021 een vaccin is. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van dinsdag 25 augustus 2020.

vanHaren neemt Brantano winkels over

De Nederlandse schoenenketen vanHaren neemt 43 winkels van de failliete FNG-keten Brantano over. Daarmee komt de teller per 1 oktober op bijna 60 vestigingen in België. In Nederland heeft vanHaren 143 winkels. vanHaren, onderdeel van het Duitse Deichmann, omschrijft de overname in een persbericht als een belangrijke stap in haar ambities op de Belgische markt. vanHaren opende de afgelopen drie jaar al zestien vestigingen in ons buurland. Met de overname van de Brantano-winkels wordt dit aantal in één keer meer dan verdriedubbeld. Brantano wordt niet in zijn geheel (109 winkels) overgenomen. Wat er met de overige winkels gebeurt, is niet bekend. Tot eind september mogen de curatoren in de overgenomen winkels verder met uitverkopen van de voorraden van Brantano. vanHaren voert in zijn winkels eigen collecties en is niet geïnteresseerd in de voorraad van Brantano.

Kelly Fashion maakt doorstart

Vier Kelly Fashion-winkels maken een doorstart onder de nieuwe B.V. Nina Dulce. Negentien van de 33 personeelsleden gaan mee. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag. Rob Oostland, de vorige eigenaar en directeur van Kelly Fashion, is volgens het Noordhollands Dagblad aandeelhouder van Nina Dulce. Hij gaat door met twee Kelly-winkels in Hoorn, een in Purmerend en een in Heerhugowaard. Op welke manier de winkels worden voorgezet is nog niet duidelijk. Kelly werkte met winkels onder de namen Kelly Fashion, Donna Kelly en Kelly Men. Bij het faillissement waren zeven winkels betrokken in Hoorn, Purmerend, Amsterdam en Heerhugowaard. De winkels in Schagen, Hoofddorp en Lelystad vallen buiten het faillissement omdat deze een andere eigenaar hebben. In het verslag van de curator valt te lezen: “Vooral door hoge huren op diverse locaties en hoge personeelslasten zijn de omzetten niet meer toereikend genoeg voor een rendabele bedrijfsvoering. Na een verlies in 2018 van ruim 205.000 euro en dan een verlies in 2019 van 264.000 euro is er een groot probleem ontstaan in solvabiliteit en liquiditeit. Toen de corona periode aanbrak met de lockdown in Nederland heeft dit geleid tot een enorm omzetverlies. Daarmee ontstonden grote tekorten om leveranciers en verhuurders te betalen. Maar ook alle belastingverplichtingen van maart tot en met heden moesten daarom uitgesteld worden. De totale schuldenlast is daarmee opgelopen tot niet meer overbrugbare proporties. Het zal onmogelijk zijn om de achterstanden op normale wijze in te lopen en daarom is er geen andere keuze dan faillissement aan te vragen.”

CPB: blijvende schade aan economie door het coronavirus

De Nederlandse economie loopt door de coronacrisis blijvende schade op, zelfs als er in 2021 een vaccin is. De werkloosheid zal pas na vijf jaar terug zijn op een normaal niveau. Mensen die hun baan verliezen kunnen er langdurig in inkomen op achteruit gaan. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) vandaag in twee studies naar langdurige effecten van de coronacrisis, waar Het Parool over schrijft. De verwachting voor de groei van de Nederlandse economie op de middellange termijn zal als gevolg van de coronacrisis naar beneden moeten worden bijgesteld. Het CPB geeft hiermee alvast een waarschuwing aan politici en economen die hoopten op een V-vormig herstel, waarbij verloren economische groei in latere jaren wordt ingehaald. Volgens het CPB is dat scenario niet waarschijnlijk, vooral omdat door de crisis innovatie stil komt te liggen en investeringen stokken. De schade die de economie daardoor oploopt zal nooit helemaal worden ingelopen en dus deels blijvend zijn. Ook de groei van de werkloosheid brengt de economie schade toe, maar die wordt later wél ingehaald. Het CPB gaat ervan uit dat het werkloosheidspercentage na vijf jaar wel weer op het structurele niveau van voor de crisis zit. Op het moment dat een vaccin langer op zich laat wachten, of dat er een tweede golf komt, zal de schade voor de arbeidsmarkt groter en langduriger zijn. De meeste mensen die in de coronacrisis ontslag krijgen zullen binnen vijf jaar opnieuw aan het werk komen. Maar na vijf jaar krijgen zij nog altijd lager betaald dan de mensen die nu hun baan weten te behouden. Ook jongeren die in de recessie afstuderen en aan het werk gaan beginnen met een lager inkomen dan de lichting ervoor. Pas later lopen zij de achterstand weer in. Vooral lager opgeleiden worden op de korte termijn harder getroffen. Deze mensen lopen een grotere kans om hun baan te verliezen, omdat ze vaker een flexibel contract hebben of een functie vervullen die niet geschikt is voor thuiswerken. De werkloosheid loopt naar verwachting volgend jaar  op tot 605.000, ofwel 6,5 procent van de beroepsbevolking.

Geen extra coronamaatregelen voor DOC Roermond

Het is voorlopig niet nodig om het maximum bezoekersaantal in het Designer Outlet Center in Roermond naar beneden bij te stellen. Dat zegt voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord tegen L1mburg Centraal. Uit bron- en contactonderzoek van de GGD is gebleken dat het winkelpersoneel waarschijnlijk niet is besmet door winkelend publiek, maar dat het zeer aannemelijk is dat de besmettingen onder het winkelpersoneel hebben plaatsgevonden in de familiaire kring. Daarom hoeven er geen extra maatregelen genomen te worden. Begin augustus bleek dat personeelsleden van twee winkels in de Designer Outlet Covid-19 onder de leden hadden. Kledingwinkel Colin’s en schoenenwinkel Stuart Weitzman sloten daarom hun deuren. Het outletcentrum heeft al verschillende maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk tegen te gaan. Zo geldt er sinds woensdag 12 augustus een mondkapjesplicht voor alle bezoekers. Ook wordt het aantal bezoekers gemonitord en een wachtrij-systeem gebruikt om de regels van social distancing te respecteren.

Purdey opent 25e filiaal

Purdey heeft haar 25ste filiaal geopend in winkelcentrum Stadshart Amstelveen. “Wij zijn supertrots dat het ons gelukt is om een kwalitatief goede locatie aan ons winkelbestand toe te voegen, zeker in deze tijden dat de coronacrisis door de winkelstraat waait”, zegt algemeen directeur Coen van Hout in een persbericht. Het is de eerste Purdey-winkel in een overdekt winkelcentrum. Purdey Mode bestaat dit jaar veertig jaar. Dit gaat de retailer komend najaar vieren met klanten, maar door de coronacrisis wel iets anders. In de Purdey winkels wordt voor zeventig procent eigen labels verkocht, aangevuld met merken als JcSophie, Josephine & Co, Xandres, Mac, Nick Jean en Brax. Purdey was ooit onderdeel van de failliet gegane Brova Groep, maar werd in 2016 verkocht aan Hides United.

Credit hoofdfoto: Purdey