TOP

Amsterdam Fashion Week voor het eerst buiten Amsterdam

De Amsterdam Fashion Week gaat in september gewoon door, maar kleiner en in aangepaste vorm. Voor het eerst in het bestaan vindt het evenement bovendien (deels) buiten Amsterdam plaats.

De Amsterdam Fashion Week wordt dit najaar gehouden van 17  tot en met 19 september 2020. Voor het eerst sinds het bestaan van de Nederlandse modeweek strijkt het event voor de openingsavond buiten Amsterdam neer. Deze wordt namelijk gehouden in Museum Voorlinden in Wassenaar. AFW organiseert alle shows en performances binnen de gestelde regels van het RIVM én die van de locaties. Het verschilt per event en per locatie hoeveel publiek er aanwezig kan zijn. Daarnaast zorgt de organisatie voor livestreams, zodat iedereen sowieso digitaal kan kijken. 

Donderdag

In samenwerking met het jassen- en tassenlabel KASSL vindt de openingsavond op donderdag 17 september plaats in Museum Voorlinden in Wassenaar. In de verschillende expositieruimtes van het museum is de guerrilla expositie van KASSL. Verder is er een performance van Elzinga in combinatie met een foto-expositie en een ‘Wake-up service’ van lingeriemerk Love Stories. Designer Ronald van der Kemp staat op het programma met een online veiling van 29 couture facemasks in samenwerking met internationaal veilinghuis Christie’s Amsterdam. De volledige winst gaat naar The Refugee Company.

Vrijdag

Op vrijdag is het talentenprogramma van Duran Lantink in samenwerking met Batavia Stad Fashion Outlet: de deelnemers van het programma ‘Visions of’ laten hun werk zien in het voormalig V&D pand aan de Kalverstraat. Aan de overkant van het IJ in het Eye Filmmuseum showt de Belgische couture designer Natan zijn collectie voor zomer 2021. De vrijdag wordt afgesloten in het Stedelijk Museum door designer Bodil Ouédraogo met een presentatie in projectievorm en een ‘live installation’ van Ronald van der Kemp in hotel De L’Europe.

Zaterdag  

Op zaterdag zijn er in de voormalige V&D aan de Kalverstraat presentaties van drie jonge labels. Cruèl geeft een show met de zomercollectie 2021, Reconstruct neemt ons mee op reis naar hun nieuwe realiteit en Mulas Hybrid Haus presenteert de nieuwe collectie met een modefilm. Daarnaast heeft Scotch & Soda tien jonge talenten geselecteerd om een hoodie uit de herfstcollectie 2020 collectie te redesignen en die vandaag te presenteren.

Lichting 2020

De talentenshow Lichting vindt dit jaar later plaats, namelijk op 23 oktober in de Hermitage, samen met de show van Lichting 2019 winnaar Dylan Westerweel. In samenwerking met de Meester Koetsier Foundation presenteren die avond de 14 beste fashion alumni van 2020 zich tijdens Lichting aan een internationale vakjury.

Podcasts

Verder lanceert AFW tijdens de aankomende editie een eerste serie podcasts bestaande uit gesprekken met designers en ondernemers over onderwerpen als duurzaamheid, innovatie en het ondernemen en creëren tijdens Covid-19. De podcasts zijn te beluisteren via amsterdamfashionweek.nl.

Credit hoofdfoto: Natan couturecollectie herfst-winter 2020