TOP

Uitstel faillissement Landgraaf: werknemers de dupe

Een faillissementsverzoek dat dinsdag 3 januari 2012 voor de rechter zou komen is ingetrokken, doordat de drie eisende medewerkers zijn afgekocht door Landgraaf BV. Vakbonden CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten vinden de gang van zaken onbegrijpelijk en onverantwoord.

De worsteling om het voortbestaan van Modehuis Landgraaf heeft een onverwachte wending gekregen nu de directie zich verzet tegen een faillissement. Voor het personeel dat sinds oktober geen salaris meer heeft ontvangen heeft dit grote gevolgen. Dit omdat het UWV maximaal drie maanden achterstallig loon uitkeert.

De vakbonden CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten vinden de handelswijze van de directie onbegrijpelijk en onverantwoord, laten de bonden in een nieuwsbericht op de eigen site weten.

Michiel Wallaard, bestuurder bij CNV Dienstenbond: “Wij hebben de directeur van Landgraaf laten weten dat verzet tegen een faillissement op 3 januari, niet wenselijk is. Dit omdat er vanuit de vakbondsleden nadien een veel grotere eis tot uitbetaling van salarissen zou komen: een eis die waarschijnlijk volkomen onbetaalbaar is voor Landgraaf.”

Wallaard noemt het een ‘immoreel uitstel van executie’: “Nu enkele medewerkers uitbetalen met je laatste centen terwijl er verder helemaal geen geld is. Het lijkt ons namelijk irreëel dat er straks ineens wel genoeg geld is om alle betalingsachterstanden van Landgraaf BV weg te werken. Alleen wanneer elk personeelslid zijn achterstallig salaris ontvangt zijn we bereid om onze aanvraag in te trekken.”

Niels Suijker, bestuurder bij FNV Bondgenoten: “Door de struisvogelpolitiek van de directie lopen werknemers een salarisachterstand op van meer dan drie maanden. Dat is meer dan het UWV nog vergoedt bij een faillissement. We onderzoeken nu of we de directeur hoofdelijk aansprakelijk kunnen stellen. Hij is naar onze mening persoonlijk verantwoordelijk door een faillissement te rekken.”

Bij Modehuis Landgraaf werken enkele honderden medewerkers. Begin december 2011 besloot een meerderheid van de vakbondsmedewerkers tot het aanvragen van het faillissement van modeketen Landgraaf BV. Dit om te voorkomen dat de salarisachterstand van het personeel zo groot zou worden dat ze een gedeelte van hun salaris nooit meer terug zouden zien.