TOP

Tweede Kamer wil verbod op uitverkoop, winkelstraten weer een stukje drukker en Adidas krijgt 3 miljard euro

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de uitverkoop tijdelijk verbieden. Verder: Het retailadviesbureau Bureau RMC meldt dat de drukte in de Nederlandse winkelstraten weer iets toeneemt, de omzet van schoenenwinkels blijft in februari gelijk, kledingwinkels boeken omzetverlies en Adidas krijgt 3 miljard euro aan staatssteun. Je leest het in het nieuwsoverzicht van 15 april.

Tweede Kamer wil tijdelijk verbod op uitverkoop om kleine ondernemer te helpen

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de uitverkoop tijdelijk verbieden. Dat schrijft de NOS. Het kabinet kijkt naar de mogelijkheden voor een verbod en hoopt er zo snel mogelijk uitsluitsel over te kunnen geven. Het gaat om een verbod voor alle winkels in de non-foodsector, zowel online als in de winkels. Een uitverkoopverbod moet kleine ondernemers beschermen tegen grote bedrijven die tijdens de coronacrisis nog wel open zijn en met prijzen stunten. “Alles wat er gedaan kan worden om winkels in de winkelstraat overeind kan houden, is goed”, zegt CDA-Kamerlid Amhaouch. “Dan kunnen ze hun huidige voorraad tegen normale prijs verkopen.”

“Je wilt niet dat Amazon de lokale boekwinkel nu wegconcurreert”, zegt D66-Kamerlid Verhoeven. De partij pleit in ‘normale’ tijden voor een vrije markt, waar ondernemers zelf mogen weten wat ze doen met de prijzen. “Maar het zijn uitzonderlijke tijden, die vragen om uitzonderlijke maatregelen.” Ook coalitiepartners VVD en CU zien een tijdelijk verbod zitten, omdat het kan voorkomen dat gezonde bedrijven omvallen. “Je wilt extreme dumping in deze bizarre tijd kunnen voorkomen”, vindt CU-Kamerlid Bruins. “Solidariteit is juist nu belangrijk.”

Nederlandse winkelstraten weer een stukje drukker

Het Nederlandse retailadviesbureau Bureau RMC meldt in een persbericht dat de drukte weer iets toeneemt. “In de Nederlandse winkelstraten zien we dat het weer een beetje drukker is geworden. In vergelijking met vorige week is het nu 8,4 procent drukker. Vergelijken we deze week met vorig jaar dan zien we dat het nog steeds beduidend rustiger is. Deze week was het maar liefst 75,6 procent rustiger. Ook de winkelstraten in de grote steden laten zien dat het steeds ietsje drukker wordt. Zo was het in de Hoogstraat in Rotterdam op woensdag 8 april 46 procent drukker dan dezelfde dag vorige week.” Landelijk noteert RMC dat het alle dagen van de week drukker was dan vorige week, behalve op zondag. Op zondag, eerste paasdag, was het juist beduidend rustiger. Afgelopen zondag werden er 44,7 procent minder passanten geteld. Het paasweekend in combinatie met het mooie weer trekt normaliter veel mensen naar de Nederlandse binnensteden. Dat was dit jaar zeker niet het geval, men koos er in ieder geval niet voor om massaal naar de binnensteden te gaan.

CBS: Omzet schoenenwinkels in februari gelijk, kledingwinkels boeken omzetverlies

De detailhandel heeft in februari 5 procent meer omgezet dan in februari 2019, meldt het CBS. Het verkoopvolume lag 3,5 procent hoger. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Daarnaast is online 17 procent meer omgezet. De omzet van de winkels in non-food groeide in februari met 5,4 procent. De groei zit vooral in de doe-het-zelf-branche en de woonbranche. De omzet van de winkels in schoenen en lederwaren bleef nagenoeg gelijk, dat cijfer kwam uit op 0,3 procent. De kledingwinkels ten slotte boekten een omzetverlies van 4,2 procent. Het CBS vermeldt bij de cijfers nog wel: ‘In de cijfers over de verslagmaand februari zijn de gebeurtenissen rondom het coronavirus nog niet volledig zichtbaar. Wel werd in de laatste week van de maand al opvallend meer dan gewoonlijk verkocht in diverse branches.’

MKB-Nederland: ‘Banken te traag met kredietverstrekking’

Banken zijn te traag met het verstrekken van overbruggingskredieten aan ondernemers, melden verschillende ondernemersorganisaties. ‘Honderd procent borgstelling door de overheid zou een groot verschil maken’, zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland bij BNR. Vonhof geeft de MKB-C-regeling als voorbeeld: ‘Dat is de oudste regeling en die staat al een week of vier open. Toch krijgen wij veel meldingen van bedrijven die niet eens door het poortje komen. Veelal gezonde bedrijven die nooit krediet nodig hadden en daardoor ook geen kredietfaciliteit bij hun bank hebben. Die komen niet over die eerste horde en moeten heel veel informatie aanleveren. Ook geven veel banken aan ongelooflijk druk te zijn met hun bestaande portefeuilles’. Vonhof neemt het de banken echter niet kwalijk dat ze zo reflexmatig handelen: ‘We hebben heel veel regels over die banken heen gelegd om ervoor te zorgen dat ze sterk en solvabel zijn. Nu vragen we echter om rekkelijkheid, snelheid en lenigheid. En dat hebben ze niet’.

Adidas krijgt 3 miljard euro staatssteun

De Duitse sportreus Adidas krijgt een overheidslening van 3 miljard euro tegen de impact van de coronacrisis. De Duitse overheidsbank staat voor 2,4 miljard euro van de totale geldsom in, een consortium van privé-banken zoals Deutsche Bank, HSBC en Bank of America past 600 miljoen euro aan leningen bij. Een van de voorwaarden is wel dat het bedrijf, zolang de lening loopt, geen dividenden mag uitkeren aan aandeelhouders. Het sportieve merk lijdt onder de verplichte sluiting van heel wat winkels, de verminderde sportactiviteit nu ook sportclubs dicht zijn en het uitstel of de annulering van grote sportevenementen, waaronder zeker ook de Olympische Spelen.