TOP

Thuiswinkel.org tegen verbod op uitverkoop, winkelen kan weer volgens Inretail, thuiswerkers vaak in joggingbroek

De brancheorganisatie Thuiswinkel.org is tegen een algeheel verbod op de uitverkoop, omdat dit zijn doel voorbijschiet. Verder: Jan Meerman constateert dat veel winkels weer open gaan en dat met name kleine winkelgebieden profiteren, een spin-off van hogeschool Saxion gaat in een nieuwe productiefaciliteit hoogwaardig textiel maken op basis van gebruikt textiel en 42 procent thuiswerkers kleedt zich anders dan tijdens normale werkdag. Je leest het in het nieuwsoverzicht van 16 april.

Thuiswinkel.org tegen algeheel verbod op uitverkoop

Eerder deze week werd bekend dat het kabinet aanstuurt op een algeheel verbod op uitverkopen tot 1 juli 2020, om zo kleine ondernemers te helpen. Thuiswinkel.org is tegen een algeheel verbod, omdat dit zijn doel voorbijschiet. Volgens de belangenvereniging moeten webwinkeliers zelf de keuze hebben om wel of geen uitverkoop te houden. Eerder riep Wijnand Jongen webwinkeliers nog op om uitverkopen uit te stellen tot na 1 juni. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de leden van Thuiswinkel.org zich aan deze oproep wil houden en voor de belangenvereniging is het mede daarom niet nodig dat er van bovenaf een verbod op uitverkoop wordt opgelegd.

Winkelen kan weer, zegt Inretail-directeur Jan Meerman

“Wij durven nu ook te zeggen: winkelen kan weer.” Inretail-directeur Jan Meerman constateert in het AD dat van de ruim 21.000 winkels in de modebranche (mode, schoenen en sport- en kampeerwinkels) zo’n 60 procent de deuren weer opent. “Kort na dé persconferentie van Rutte dat de horeca en zo dicht moest, ging al snel daarna 80 procent van de winkels in onze branche dicht”, aldus Meerman. “De totale omzet van de branche klapte ook in een keer met 80 procent naar beneden. Nu is die weer gestegen van min 80 naar min 60 ten opzichte van vroeger.” Meerman constateert ook dat met name kleine winkelgebieden als eerste profiteren. “In drukke, grote winkelstraten is de min nog het grootst. Die mijden veel consumenten dus nog. De opleving gaat nu het hardst vooral in kleinere winkels en buurtcentra.”

SaXcell maakt van gebruikt textiel nieuw textiel in pilotfabriek in Enschede

SaXcell, een spin-off van hogeschool Saxion, gaat in een nieuw in te richten productiefaciliteit hoogwaardig textiel maken op basis van gebruikt textiel. In een pilot plant in Enschede worden oude katoenvezels door een duurzaam recycleproces omgezet in nieuwe cellulosevezels, genaamd SaXcell. Met een productie van 100 kilo vezelpulp per dag gebeurt dit voor het eerst op grotere schaal. Dit is mogelijk dankzij een consortium van investeerders die op 9 april een aandeelhoudersovereenkomst aangaan, waarmee de productie van SaXcell van start kan gaan. SaXcell is een samenwerking tussen hogeschool Saxion, de vijf uitvinders, Sympany, WeVoTex en drie Turkse textielbedrijven: Ugurlular, Modeko en Selin Tekstil.

42 procent thuiswerkers kleedt zich anders dan tijdens normale werkdag

Nederlanders die door de coronamaatregelen gedwongen thuis werken, kleden zich anders dan voorheen. Dat blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.525 thuiswerkende Nederlanders. Maar liefst 42 procent van de ondervraagden trekt andere kleren dan normaal gesproken het geval zou zijn. Van alle thuiswerkers zegt 48 procent geregeld in zijn of haar joggingsbroek te werken een kwart van de respondenten heeft één of meerdere dagen volledig in zijn of haar pyjama doorgebracht. Opvallend genoeg zijn vooral vrouwen momenteel wat losser in hun kledingkeuze. Zo draagt 50 procent van hen tijdens een thuiswerkdag geregeld een trainingsbroek en bracht maar liefst 27 procent van hen de afgelopen maand, één of meerdere dagen volledig in hun pyjama door.

Retailpartners lanceren HelpDeWinkelier.nl als steun voor de lokale retailer

Op 15 april is het online platform HelpDeWinkelier gelanceerd om retailers een extra mogelijkheid te bieden in uitdagende tijden. Op dit platform kunnen consumenten winkels steunen door een waardebon te kopen die op een later moment in te wisselen is. Deze directe omzet helpt winkeliers bij het betalen van de vaste lasten. HelpDeWinkelier is een initiatief van Cotton Ball Lights, Orderchamp, Lightspeed, Gifty, DMWS en Fanwork Events. Inmiddels zijn er al meer dan 150 deelnemende winkels. Winkels kunnen zich aanmelden via deze link: www.helpdewinkelier.nl/inschrijven-als-winkelier/