TOP

Trends damesmode winter 2012-2013 op TME 2011

Textila Mode Experience stond in het teken van smart retailing, maar een trendanalyse van Christine Boland voor de winter van 2012-2013 mocht natuurlijk niet ontbreken

Trends damesmode winter 2012-2013
Christine Boland, de vaste trendanalist vrouwenmode bij Textilia, was één van de keynote-speaker op de Textilia Mode Experience. Aan de hand van een presentatie analyseerde Boland de te verwachten modeontwikkelingen voor winter 2012/2013. Dit deed ze aan de hand van vijf thema’s, die de belangrijkste bewegingen in de maatschappij en in de mode representeerden.

Christine Boland: “We zullen anders om gaan met trends. De trends zijn de ingrediënten en de detaillist is de curator die zelf de mix samenstelt.” De trendanalyst raadde de toehorende detaillist aan om social media te zien als een kans om met de klanten in gesprek te komen.

Een kort overzicht van de thema’s:

–          Reduce: in deze trend zien we de hang naar versimpeling. De materialen zijn mooi en minimalistisch, zonder details. Het kleurgebruik en de dessins zijn rustig. De tinten zijn warm zoals koper of honing met felle accentkleuren als oranje, die terug kunnen komen in de accessoires of make-up.

–          Rebalance: bij dit thema gaat de mode terug naar de natuur met vlekkerige dessins, kleiachtige structuren, reliëf en gelaagde silhouetten. De stoffen zijn heel luxe, maar zien er beschadigd uit zoals gescheurd leer en aangevreten stoffen. Bontjes zijn belangrijk in dit oermensachtige silhouet, zowel faux fur als het echte werk.

–          Recollect: alle kleur- en stofcombinaties zijn mogelijk bij dit thema. Gemixte dessins, geschilderde dessins, brokaat met borduursels, het is een rijke mix van allerlei stoffen. Metallic blijft belangrijk en er is een grote rol weggelegd voor de glas-in-lood-kleuren. Ook wordt er geleend uit de mannengarderobe: argyles, ruiten, tweeds en vertaalde brogue-schoenen.

–          Curator: bij deze trend is het samenvoegen van lapjes tot iets nieuws sterk aanwezig. Knutselen, breien en haken staan centraal: gebreide dessins zoals Missoni doet, patchwork, geblokte en gepuzzelde motieven.

–          Imagine: een heel licht en helder thema met af en toe en felle kleur. Dit kan wit zijn met een felle kleur, maar ook zwart met een felle kleur. Ook hier is schittering belangrijk door middel van metallic of met pailletten.

Een uitgebreide analyse van de wintercollectie 2012-2013 met beeld, volgt in de vrouwenmodespecial die in januari 2012 verschijnt. Abonnement op Textilia? Klik hier