TOP

TME 2009 van start met consumenten- en modetrends 2010/2011

De Textilia Mode Experience 2009 beleefde maandag 9 november haar derde editie. Na een inleidend woord van dagvoorzitter Jack van Gelder beet Sandra Wolters van Gfk Panel services het spits af met een verhaal over consumententrends. Daarna sprak trendanalist Christine Boland over de modetrends van zomer en winter 2010-2011.

Sandra Wolters van Gfk vertelde onder andere over de ‘Retail Survival Kit’. Die bestaat kort gezegd uit drie onderdelen, namelijk focussen op de eigen identiteit, op innovatie en op ´client intimacy´.

Sandra Wolters van Gfk
De traditionele marketing lijkt uitgewerkt te zijn. De consument wordt steeds onvoorspelbaarder en het wordt steeds moeilijker de behoefte van de consument te definieren. De consument wil inspraak, laat zijn keuzes meer afhangen van verschillende peer groups en gaat steeds mee bij een ander kopen. Waar het volgens Wolters om draait is goede klantrelaties, het individualiseren van het aanbod en het sluiten van allianties. De toekomst van de fysieke retail kan volgens haar een slagveld worden. Maar niet de grote retailer zullen overwinnen, juist de slimme retailer zal als winnaar uit de bus zullen komen.

Hierna was het de beurt aan trendanalist Christine Boland. Zij maakte een analyse van de trends die we voor 2010-2011 kunnen verwachten.

Trendanalist Christine Boland
Boland begon met een citaat van de publicist John Naisbitt: ´the future is embedded in the present´. Vervolgens schetste ze een beeld van wat er nu in de wereld gebeurt op het gebied van onder andere architectuur, voedsel en auto’s. Belangrijk daarbij is volgens Boland ‘connecting the dots’. Als voorbeeld liet Boland het filmpje van de ‘moonwalking bear’ zien, zie hieronder. Haar trendanalyse ging met name over het opzoeken van de ‘moonwalking bears’.

Ze besloot haar verhaal met het onderscheiden van vier modetrends, gebaseerd op diverse shows van vooraanstaande ontwerpers: cultivating silence, enchanting realism, biomimicry en modern alchemy. Er wordt in ieder geval steeds meer gebruik gemaakt van organische vormen. Een belangrijke bron is de insectenwereld, qua dessins, vormen en kleur. Zoals Boland het noemde: fairy tale gone wrong.

Na deze twee presentaties is het tijd voor de expertsessies, waarover later meer… Hieronder het filmpje dat Christine Boland toonde.