TOP

Tilburgse megamall gaat ‘Aventura Brabant’ heten

Of de enorme shoppingmall in Tilburg er daadwerkelijk mag komen van de Brabantse bevolking, zal op 4 juni blijken bij het referendum. Zo wel, dan heeft het 100.000 vierkante meter tellende winkelcentrum alvast een naam: 'Aventura Brabant'.

Deze naam maakten projectontwikkelaars OVG en MDG dinsdag bekend in het voetbalstadion van Willem II. De naam is mede te danken aan de 41-jarige Annique Smits uit Tilburg. Zij deed, samen met zeshonderd anderen, mee aan een prijsvraag voor een nieuwe naam en bedacht ‘Ventura’. Als dank won zij een dagje uit in Brabant, inclusief €1000 zakgeld en auto met chauffeur. De projectontwikkelaars zochten een andere naam voor ‘mall’, omdat deze term een onjuist Amerikaans beeld zou oproepen.

Het doel is om in 2011 het enorme centrum met ruime parkeergelegenheid aan de snelweg te openen. Of dit gaat gebeuren is nog onzeker. Veel partijen, waaronder detaillisten en politieke partij SP, zijn tegen het winkelcentrum. De komst van Aventura zou in Tilburg en omgeving veel omzetverlies betekenen, maar ook files, geluidshinder en milieuvervuiling.

Op 4 juni wordt er een referendum onder Tilburgse bewoners en ondernemers gehouden. Met dit middel kunnen zij voor of tegen de shoppingmall stemmen. De uitkomst is bindend.

Tilburgse winkeliers hebben een actiewebsite gestart om de bevolking op te roepen tegen het winkelcentrum te stemmen.