TOP

Thuiswinkel.org: ‘Online uitgaven aan kleding met 29 procent gestegen’

In het derde kwartaal van 2017 gaven Nederlandse consumenten online €5 miljard uit aan producten en diensten. Schoenen en kleding staan in de top 5 van snelst groeiende marktsegmenten.

Daarmee komen de online bestedingen in de eerste negen maanden van 2017 op €15,7 miljard uit, een stijging van 14 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Dat blijkt uit cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor, een onderzoek naar online consumentenbestedingen in opdracht van Thuiswinkel.org. Het onderzoek is uitgevoerd door GfK, in samenwerking met PostNL.

Met de feestdagen in het vooruitzicht worden de bestedingen in het vierde kwartaal op €7 miljard geschat; daarmee zou de totale online omzet in 2017 op €22,7 miljard uitkomen (+14 procent meer ten opzichte van het jaar 2016). Het totale aantal online aankopen komt dit jaar naar verwachting uit op 201 miljoen (+17 procent).

Ontwikkelingen_online_bestedingen_binnen_de_totale_online_markt

Recordomzet

De online groei heeft in de eerste drie kwartalen van 2017 flink doorgezet, zegt Wijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org. “Dit komt door de goede resultaten van zowel pure players als fysieke winkels die ook online producten en/of diensten verkopen. Voor heel 2017 stevenen we af op een online recordomzet.” Voor het vierde kwartaal verwacht hij met name aan de productkant een flinke stijging. “Vooral omdat consumenten dan hun Sinterklaas- en kerstaankopen doen. Hierbij spelen uit het buitenland overgewaaide (online) retailfeestdagen als Singles Day en het Black Friday-weekend een steeds grotere rol.”


Lees ook onze analyse over Black Friday in Nederland: hoe ga je ermee om?


Top_5-marktsegmenten_in_termen_van_groei

11,1 miljoen online shoppers

In het derde kwartaal werd er bij webshops €5 miljard uitgegeven door 11,1 miljoen Nederlandse consumenten. In totaal gaat het om 49,7 miljoen online aankopen: 39 miljoen productaankopen (+22 procent t.o.v. Q3 2016) en 10,7 miljoen aankopen van diensten (+18 procent). In termen van bestedingen gaat 62 procent (€3,1 miljard) in product- en 38 procent (€1,9 miljard) in dienstaankopen. Van de online bestedingen werd 44 procent vanaf de laptop gedaan, 31 procent vanaf de desktop, 14 procent vanaf de tablet, 8 procent vanaf de smartphone en 1 procent online in de winkel.

Vooral de bestedingen aan de segmenten Health & Beauty (+57 procent), Food (+47 procent) en Home & Garden (+47 procent) stegen explosief. De top 5 wordt compleet gemaakt door de segmenten Schoenen & Lifestyle (+36 procent) en Kleding (+29 procent).

Infographic_Thuiswinkel_Markt_Monitor_2017_3

Foto: Pixabay.com/Jeshoots, infographics: Thuiswinkel Markt Monitor