TOP

Textilia-abonnees backstage bij de Amsterdam Fashion Week

De afgelopen anderhalve week heeft Textilia uitgebreid verslag gedaan van alles wat er tijdens de Amsterdam International Fashion Week te zien was. Dit jaar besloten we dat het ook leuk was om de lezers een kijkje achter de schermen te gunnen.

Uit een enorme lijst aan inzendingen heeft de Textilia-redactie 8 gelukkige winnaars getrokken die op zaterdag 25 juli getrakteerd werden op een backstage tour inclusief bezoek aan een heuse catwalkshow.

Wat er allemaal bij zo’n modeshow komt kijken, is niet mis. Backstage, achter de schermen zijn enorme teams al vanaf ‘s ochtends vroeg bezig met licht, geluid, catering, et cetera. Kappers, visagisten, naaisters, modellen: iedereen heeft zo zijn eigen draaiboek voor de dag van de show. Het is een drukte van belang achter de schermen en pottenkijkers zijn dan ook niet echt welkom. Voor Textilia en haar 8 gasten heeft de organisatie van de Amsterdam Fashion Week echter een uitzondering gemaakt.

‘Ik wil een beetje verliefd worden’
Op het afgesproken tijdstip druppelen de winnaars een voor een binnen. Opgewonden, vanwege het vooruitzicht van een show, blij omdat ze uitgenodigd zijn, en binnen no time heeft iedereen kennis met elkaar gemaakt en kunnen we backstage. Daar worden we ontvangen door Martin Wentzel, tophaarstylist die het Redken-team tijdens de AIFW aanstuurt en die ons vol vuur vertelt over zijn passie voor haar. ‘Ik wil een beetje verliefd worden op een model, als ik haar haar doe. Zodat er energie wordt uitgewisseld’, zegt Martin, terwijl hij de groep mee op sleeptouw neemt. Langs de kappershoek, de visagiehoek, tussen de kledingrekken door naar de catwalk. Daar staan de modellen die de collectie van Lew gaan showen, al klaar. Voor een laatste rehearsal, op muziek, haar in model, gezicht gedaan, maar nog in eigen kleding lopen ze over de catwalk terwijl de regisseur aanwijzingen roept. ‘Tot aan het grijze streepje, daar houd je 1 seconde stil, dan weer terug.’

Kloppen, niet smeren
Daarna is het de beurt aan Clayton Leslie, de make-up artist die een jaar geleden voor Maybelline ging werken. Hij laat zien hoe hij te werk gaat bij het opmaken van de modellen en kiest een van de dames uit het Textilia-clubje uit om model te zitten. ‘Make-up gebruik je alleen daar waar het nodig is. Als je je ogen wilt accentueren, hoef je niet per se foundation op je kin te doen. Foundation gebruik je alleen om oneffenheden weg te werken.’ En dan vooral niet smeren, maar erin kloppen, is zijn tip. Oke, met deze kennis op zak is tijd voor een lunch, aangeboden door de AIFW-organisatie.

Het echte werk…
Om 13.00 uur is het dan tijd voor het echte werk: de catwalkshow van Lew. In Textilia is dit ontwerpersduo 3 weken lang gevolgd en heeft iedereen kunnen lezen hoe het duo zich voorbereidt op de show, hoe ver ze zijn met hun collecties en waar ze op letten bij het uitkiezen van hun modellen. En dat alles voor dat ene ultieme moment, die 20 minuten waarin hun creaties over de catwalk gedragen worden.