TOP

Onderzoek: Nederlander vindt modewereld overschat

Tweederde van de Nederlanders vindt dat het modewereldje maar overschat wordt. Vier op de vijf vindt de catwalkmode ondraagbaar. Dat blijkt uit het Amsterdam International Fashion Week onderzoek, dat in het kader van de modeweek is uitgevoerd door Ruigrok Netpanel.

Voor het onderzoek van de Amsterdam International Fashion Week door Ruigrok Netpanel werden 500 Nederlanders ondervraagd. Nederlanders mogen mode dan overschat vinden, bijna de helft wil wel eens een catwalkshow zien en voor ruim een derde lonken de ‘modefeestjes’. De helft van de ondervraagden meet de Amsterdam International Fashion Week met andere internationale Fashion Weeks als New York, Parijs, Londen en Milaan. De Nederlandse ontwerpers die het meest bekend zijn bij de ondervraagden zijn Viktor & Rolf, Frans Molenaar en Mart Visser.

Slechts 10 procent van de ondervraagden volgt de trends op de voet. Dat betekent trouwens niet dat Nederlanders mode niet belangrijk vinden. Maar liefst 44% vindt mode zelfs erg belangrijk. Vrouwen vinden mode belangrijker (50%) dan mannen (38%). Consumenten letten tijdens het winkelen vooral op de prijs, de pasvorm en de stijl van het kledingstuk. Waar het gemaakt is, van welk merk het is en hoe uniek het stuk is, is minder belangrijk.