TOP

Suittruck failliet, Okay opent nieuwe winkels en Mango gaat uitbreiden in Nederland

De mobiele kleermaker Suittruck BV is door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard. Multibrandretailer Okay Fashion & Jeans opent in 2022 vijf nieuwe winkels, plus drie van plussize concept More. En de Spaanse retailer Mango wil dit jaar vijf of zes winkels in Nederland openen. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van dinsdag 12 april 2022.

Mobiele kleermaker Suittruck failliet

Op 6 april 2022 is Suittruck BV door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard, blijkt uit het faillissementenregister. Hoewel de ambities van het bedrijf groot waren, bleef de omzet achter. RTL Z schrijft dat het bedrijf eind 2019 een negatief eigen vermogen van 320.000 euro had. In 2020 boekte het een verlies van bijna 115.000 euro, waardoor het negatief eigen vermogen opliep naar bijna 435.000 euro. Suittruck werd in 2016 opgericht door Rutger Vlaming, die met een mobiel kledingatelier naar bedrijven reed om werknemers een maatpak aan te meten. Ten tijde van het faillissement waren er twee trucks in bedrijf. Vlaming had grote ambities. Zo wilde hij in Nederland via franchisenemers doorgroeien naar acht trucks en uitbreiden in Europa en uiteindelijk Amerika. Volgens RTL Z wijt de ondernemer het faillissement aan verschillende omstandigheden: de afwachtende houding van consumenten, corona en de daardoor dalende vraag naar formele kleding en het terugtrekken van een investeerder. Er zijn nog geen plannen voor een doorstart.

Okay opent 5 nieuwe winkels

Multibrandretailer Okay Fashion & Jeans opent in 2022 vijf nieuwe winkels, plus drie winkels van het nieuwe plussize concept More. In de More-winkels worden de Bestseller-merken Only Carmakoma, Vero Moda Curve en Pieces Curve verkocht. Met More werd afgelopen winterseizoen een test gedaan in zeven grotere winkels van Okay. Omdat dat een succes was, gingen de seinen voor de More-winkels op groen. Half maart opende More winkels in Hardenberg en Winterswijk en in september volgt er een vestiging in Meppel. Daarnaast is Okay ook nog niet uitgegroeid: in maart openden er nieuwe winkels in Oldenzaal en Enschede Zuid, deze maand volgen Zwolle Zuid en Coevorden en in augustus Goor. Daarmee komt het totaal aantal Okay-winkels op 43. Volgens directeur Edward van Dijk zijn de nieuwe winkels het gevolg van anticyclisch denken. “Ons concept is crisisproof. En juist nu kun je je onderscheiden. Als de economie groeit, opent iedereen winkels.”

Lees er alles over in ons interview met Edward van Dijk van Okay Fashion & Jeans.

Anouk Hoogendijk nieuw gezicht van Cruyff

Voormalig voetbalster en tv-persoonlijkheid Anouk Hoogendijk wordt het nieuwe gezicht van sport- en lifestylemerk Cruyff. Anouk is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de collectie en voor herfst-winter 2022-2023 lanceert ze haar eigen sneakers én een laars. Als het nieuwe gezicht van Cruyff is ze met haar persoonlijke favorieten uit de zomercollectie 2022 op de foto gegaan. Deze lijn bestaat uit een mix van hoge en lage sneakers met chunky zolen. De link tussen Anouk en Cruyff is niet toevallig; Anouk is als ambassadeur al betrokken bij de Cruyff foundation. De basis werd al lang geleden gelegd, toen Anouk nog actief was als voetbalster: “Mijn eerste voetbalschoenen waren van Cruyff en ik heb met nummer 14 gespeeld voor Oranje tijdens het WK. Maar bovenal ben ik vooral groot fan van Johan en dat wat hij heeft achtergelaten, als voetballer en als mens.” De collecties zijn exclusief verkrijgbaar bij de Cruyff flagshipstores, via Cruyff.com en geselecteerde retailers, zoals Nelson en Omoda.

Mango gaat uitbreiden in Nederland

De Spaanse kledingketen Mango wil dit jaar vijf of zes winkels in Nederland openen. Dat zegt expansiedirecteur Daniel López in een interview met RetailTrends. Mango heeft op dit moment 28 winkels in Nederland, waarvan 10 eigen winkels en 18 franchisewinkels. De nieuwste werd vorig jaar geopend in Mall of the Netherlands. Waar de nieuwe winkels komen, kan López nog niet zeggen. Maar het doel is om in alle belangrijke steden aanwezig te zijn. Steden als Breda, Den Bosch, Nijmegen en Groningen worden genoemd als opties omdat de retailer daar nog niet aanwezig is met een winkel. Daarnaast zet Mango in op het opknappen van gedateerde winkels. Grotere winkels, zoals die in de Kalverstraat in Amsterdam onlangs, krijgen een nieuw concept dat sterk is beïnvloed door de mediterrane cultuur met neutrale kleuren en warme tinten gecombineerd met ambachtelijke en natuurlijke materialen, zoals keramiek, tufsteen, hout, marmer, espartogras en leer.

Iets meer faillissementen in maart

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is in maart gestegen. Er zijn zeven bedrijven meer failliet verklaard dan in februari, meldt het CBS. Dat aantal is laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona. Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in maart 168 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel (de bedrijfstak met de meeste bedrijven) het grootste aantal faillissementen, namelijk 32. Dat zijn er 5 meer dan in februari. Relatief gezien werden er in maart de meeste faillissementen uitgesproken in de sector verhuur en overige zakelijke diensten. Het totaal aantal uitgesproken faillissementen neemt sinds medio 2020 af. In augustus 2021 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na december 1990. Ook in de maanden erna was het aantal faillissementen laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.