TOP

Sprookje Alice in Wonderland heeft invloed op modewereld

De film Alice in Wonderland van Tim Burton komt vandaag uit en heeft nu al grote invloed op de mode. Kleding, accessoires en make-up, alles is geïnspireerd door het sprookje met de blonde Alice

In een artikel van De Pers zegt Graham Hales van merkenadviesbureau Interbrand dat de invloed op de mode enorm zal zijn. “Het gaat veel verder dan traditionele merchandising omdat het modetrends gaat sturen. Alice in Wonderland heeft daar alle ingrediënten voor, en de modewereld zou stapelgek zijn als ze niet op het thema in zouden springen”, aldus Hales in De Pers.

Invloed op de mode
Dat die invloed groot is op de modewereld, zien we nu al. Grote ontwerpers zijn geïnspireerd geraakt door de Disneyfilm. De herfstcollectie 2010 van Zac Posen heet Lewis Carroll meets Paloma Picasso en voor Donatella Versace is Alice ook een inspiratiebron voor haar lente/zomerlijn van de pasteljurken. Zangeres Avril Lavigne schrijft niet alleen de soundtrack voor de film, maar heeft ook een kledinglijn ontworpen gebaseerd op de Disneyfilm. T-shirts, vesten en shorts komen allemaal voorbij in haar Alice-collectie.

Ook het Amerikaanse bedrijf Disney heeft in samenwerking met Sue Wong een Alice-kledinglijn gelanceerd. De modeontwerpster heeft een aantal jurken ontworpen. De jurkencollectie ‘Sue Wong for Walt Disney Signature’ is onder andere te koop bij Macy’s, Bloomingdale’s, Nordstrom en Lord & Taylor. 

Accessoires
Stella McCartney en Tom Binns richten zich op de accessoires en ontwerpen halskettingen, armbanden en oorringen met klokken, sleutels, kaartmotieven en konijen. Swarovski kan niet achterblijven en heeft ook sieraden gemaakt in sprookjesachtige sferen van Alice.

Niet alleen de grote ontwerpers verwerken het sprookje in hun ontwerpen, ook webshop Asos verkoopt accessoires die gebaseerd zijn op de film: kettingen met klokjes en hangertjes van konijntjes en oorbellen met sleutelgaten. Verder verkoopt de webshop ook lipsticks van Paul & Joe met een afbeelding van de blonde Alice.

Sex and the city
Eerder zagen we al bij de populaire televisieserie Sex and the City de accessoireshype. De hoofdrolspeelster Sarah Jessica Parker zorgde meer dan eens voor enorme runs op items die ze droeg in de serie en de eerste film. In Nederland werd na het succes van de series en het uitbrengen van de film een run op accesoires verwacht. Grote corsages, designer ‘clutch bags’ en rare hoeden, dat waren de accessoires van 2008. Voor de modedetallist was dit het moment om mee te liften op het succes van de vier stijliconen. Sarah Jessica Parker kreeg hordes mensen aan de tutu’s en zette Manolo Blahnik voorgoed op de schoenenkaart.

Is het nu de beurt aan Alice in Wonderland?