TOP

Spot op: New Balance

Toen in de jaren '80 grote sportmerken naar Azië vertrokken, opende New Balance een nieuwe fabriek in Engeland. Dit jaar bestaat deze fabriek in 30 jaar. Speciaal voor de dertigste verjaardag vroeg New Balance aan drie van haar werknemers om een schoen te ontwerpen en te produceren.

Een eigen fabriek heeft een aantal grote voordelen. New Balance kan flexibel zijn met de productie van modellen en dat is handig als bijvoorbeeld een nieuwe hardloopschoen een succesnummer blijkt te zijn. De lijnen naar de winkel vanuit een eigen fabriek in Engeland zijn dan een stuk korter.

Verjaardagsschoen
In augustus 2012 viert de New Balance fabriek in het Engelse Flimby haar dertigste verjaardag. Drie werknemers werken al 30 jaar in deze fabriek aan de ‘cutting table’ en kennen de schoenen letterlijk van binnen en van buiten. Aan Andy Mandle, Roy Bell en Billy Edgar dan ook de de eer om drie New Balance-schoenen te ontewrpen ter gelegenheid van het dertig jaar bestaan. Het resultaat zijn 3 paar tijdloze 576 schoenen ontworpen met materiaal waar de streek om bekend staat.

576
De 576 is een lichte en comfortabele hardloopschoen waar halverwege de jaren ’80 een hoop van werd verwacht. De schoen had meer demping in de zool, en dat was volgens New Balance precies het comfort waar de nieuwe joggers en hardlopers op zaten te wachten. Het enorme succes bleef echter uit totdat een Duitse handelaar een stapel 576 opkocht in Amerika en ze meenam naar Europa. Daar werden ze onmiddellijk een succes. In 1997 werd de schoen herontdekt door modehuis Colette en daardoor werd de 576 New Balance’s eerste retro sneaker.

Over New Balance
New Balance maakt al meer dan honderd jaar hardloopschoenen, en elk halfjaar brengt ze een paar oude modellen opnieuw uit als modeschoenen. Sinds de overname van New Balance door Jim Davis in 1972 hebben de schoenen van New Balance geen namen, maar nummers. New Balance wil hiermee onderstrepen dat het ze gaat om een collectie, en niet om een bepaald model.

Lees meer over New Balance en ons bezoek aan de fabriek in het Engelse kustdorp Flimby in Textilia editie 11 van 2012 die op vrijdag 22 juni is verschenen.