TOP

Soepeler regels gedwongen ontslag

CDA-minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken gaat onderzoeken of de regels bij gedwongen ontslag soepeler kunnen zodat bedrijven meer vrijheid krijgen om personeel te selecteren als ze moeten inkrimpen.

Het Algemeen Dagblad schrijft dat minister Donner de versoepeling van regels bij gedwongen ontslag wil onderzoeken, zodat niet automatisch de werknemers met de meeste dienstjaren worden beschermd bij een reorganisatie. Het is echter niet de bedoeling om het ontslagrecht te versoepelen, zodat directeuren hun personeel makkelijker kunnen ontslaan.

Wel is het de bedoeling dat bedrijven personeel kunnen selecteren bij een reorganisatie. Het wordt dan mogelijk mensen met veel vakkennis of toegevoegde waarde te behouden, of ze nu kort of lang voor een bedrijf werken. Nu worden vaak eerst de werknemers met de minste dienstjaren ontslagen, waardoor veelal jongeren op straat komen te staan. Het plan van CDA wordt in de Tweede Kamer gesteund door de VVD. De PvdA heeft twijfels over de maatregel.