TOP

Skimmen tegengaan met stickeractie

Detailhandel Nederland steunt Currence en de Nederlandse banken in de strijd tegen skimbendes. Tussen 23 juli en 21 augustus worden in Nederland tienduizenden Xenta- betaalautomaten voorzien van unieke stickers. Deze stickers voorkomen dat criminelen de betaalautomaten kunnen bewerken zonder dat dit zichtbaar is. De verwachting is dat skimmen hierdoor sterk zal afnemen.

Om skimbendes echt de pas af te snijden heeft Detailhandel Nederland in mei dit jaar een overeenkomst met de banken gesloten om de introductie van een veiligere chiptechniek op de betaalpassen te versnellen van 2013 naar 2011.

De gegevens van de betaalpas staan nog op de magneetstrip. Alle nieuwe betaalpassen worden nu uitgerust met een zogenaamde EMV-chip. Deze is veel veiliger en voor criminelen op dit moment niet te kraken.

Detailhandel Nederland roept winkeliers op mee te werken aan de stickeractie van de Xenta-betaalautomaten. De unieke sticker is een bewezen veilige voorzorgsmaatregel bovendien zijn er voor winkeliers hier in principe geen kosten aan verbonden.

Wat is skimmen?

Skimmen is het door criminelen kopiëren van de informatie op de magneetstrip van de betaalpas door bijvoorbeeld apparatuur in of op betaalautomaten te plaatsen.

Wat kunt u zelf doen om skimmen te voorkomen?

  • Controleer uw betaalautomaat dagelijks aan de buitenkant op aanpassingen
  • Controleer de stickers meerdere keren per dag
  • Controleer bij inbraak altijd uw betaalautomaat
  • Wanneer een monteur langskomt voor controle of reparatie van uw betaalautomaat controleer dan altijd de identiteit en/of bel uw leverancier.