TOP

Shopping Tomorrow: revolutie in betaal-land * [deel 4]

Hoe ziet het retaillandschap er in 2020 uit en wat wil de consument van de toekomst? 660 experts hebben hun kennis hierover gebundeld in het boek ‘Shopping Tomorrow’. De komende weken behandelt Textilia de belangrijkste conclusies. Deel 4: betalen.

Makkelijk en snel betalen. Zo min mogelijk clicks, zo min mogelijk handelingen. Daar draait het anno 2020 om bij betalingen. Want als het betaalproces niet snel genoeg gaat, haken consumenten af. Dus hoe minder barrières hoe meer conversie.

Wallet

De wereld van die consument wordt steeds digitaler. Betalen via de smartphone kan al. Of via de zogeheten ‘wallet’. Wallet is een verzamelnaam voor het concept waarbij consumenten betaalgegevens opslaan zodat het opnieuw opgeven van alle gegevens bij een volgende bezoek overbodig is.  

Deze Wallet, zo stellen de experts, worden de komende jaren uitgebreid voor het hele koopproces: bestelmogelijkheden, opslag van adresvoorkeuren,  spaar- en loyaliteitsprogramma’s. Retailers kunnen deze Wallet op verschillende manieren toepassen. Bijvoorbeeld via reguliere kaartinfrastructuur of NFC (denk aan je bankpas tegen de zijkant van een pinautomaat houden zonde het invoeren van een pincode),  het scannen van QR-codes of vingerafdrukken.

Voorkeur

Momenteel zijn online en offline nog twee aparte verkoopkanalen met andere betaalmethodes. In Nederland gaat de voorkeur voor online betalen uit naar iDeal. In de winkel rekenen klanten het liefst af met ‘de pin’. Maar dit zal veranderen. Zo bieden steeds meer retailers ‘betalen achteraf’ aan, ook in de fysieke winkel.

En dan zijn er nieuwe toetreders zoals Apple Pay en ‘one click betalingen’ en incassomachtiging met internetvinkje. Deze betaalmethode wordt halverwege dit jaar aangeboden door Nederlandse banken. Consumenten geven hiervoor online een rechtsgeldige machtiging af.

Wetgeving

De vraag is natuurlijk wel in hoeverre ondernemers deze nieuwe betaalmethodes zullen omarmen. Hoewel winkeliers mobiel betalen zien als een mogelijkheid om klanten beter van dienst te kunnen zijn, maken zij zich wel zorgen over de kosten die het mee zich meebrengt.

“In Nederland zijn weliswaar goede afspraken gemaakt over pinbetalingen met de mobiele telefoon, maar er ontbreekt een goed wetgevend kader voor alle andere vormen van betalen met de mobiele telefoon die momenteel ontwikkeld worden. Denk aan betalingen met de telefoon van creditcardmaatschappijen of Paypal”,  vertelde Tom Ponjee van Detailhandel Nederland al eerder aan Textilia. 

“Winkeliers betalen daarvoor een percentage van het aankoopbedrag, in plaats van een vast laag tarief. Hierdoor kunnen de kosten voor de Nederlandse samenleving miljoenen euro’s per jaar hoger uitvallen.” Hij pleit voor duidelijke Europese richtlijnen.