TOP

Shoebaloo stopt, nieuwe retail-cao en vertrek directeur kost Schoenenkwartier veel geld

High-end schoenenretailer Shoebaloo sluit eind deze maand na bijna 45 jaar de deuren. Verder: de nieuwe cao voor de retail non-food is rond, ondanks sterke loonstijgingen signaleerde CBS het afgelopen jaar een ‘historisch’ koopkrachtverlies en het vertrek van oud-directeur Anouk van Heesch bij het Schoenenkwartier gaat de gemeente Waalwijk flink wat geld kosten. Dit is het nieuwsoverzicht van donderdag 5 januari.

Foto: Piet Pulles/Waalwijk

Het doek valt voor high-end schoenenretailer Shoebaloo

Het einde van een tijdperk: Shoebaloo, een icoon in Amsterdam, sluit op 31 januari na bijna 45 jaar de deuren. Het gaat niet meer, laat algemeen directeur Marlon Streim in gesprek met Textilia weten. “We hadden verwacht dat het luxesegment zich na corona positiever zou ontwikkelen, maar de realiteit bleek anders.” Dat komt door een combinatie  van factoren. De high-end retailer kampt op de winkellocaties met directe concurrentie van zijn merken, die hier eigen brandstores openen. Dure huurlocaties, die om bepaalde marges en volumes vragen. Die volumes zijn lastiger te behalen nu merken de inkoop aan banden leggen en marges onder druk staan door de stijgende productprijzen en hoge inflatie. “Het is ontzettend verdrietig dat een bedrijf als het onze geen bestaansrecht meer heeft”, aldus Streim. “Maar uiteindelijk moeten we realistisch zijn.” Lees hier verder.

Akkoord cao retail non-food: lonen twee keer omhoog in 2023

De nieuwe cao voor de 200.000 medewerkers in de non-food retail is rond. De afspraken gaan, met terugwerkende kracht, per 1 januari 2023 in en zullen een jaar gelden. Belangrijkste wijziging is dat de lonen met ingang van dit nieuwe jaar met 7,46 procent omhoog gaan. Op 1 juli 2023 stijgen de salarissen opnieuw, ditmaal met hetzelfde percentage van het wettelijk minimumloon. Medewerkers die meer verdienen dan het nieuwe maximum van hun schaal (tot maximaal €4.400 euro bruto per maand), ontvangen een eenmalige uitkering van 2,5 procent van twaalf bruto maandsalarissen (juni 2022-mei 2023).

In de nieuwe cao is ook de flexibele inzetbaarheid van medewerkers bijgesteld, wordt voor het eerst een stagevergoeding opgenomen en gaat de maaltijdvergoeding omhoog. Inretail hoopt hiermee het werken in de sector aantrekkelijker te maken. De brancheorganisatie ziet dat het in deze economisch zware periode een ‘uitdagende opdracht’ is voor werkgevers om de loonsverhoging in hun exploitatie te verwerken. “Maar tegelijkertijd is er ook oog voor de kostenstijgingen waarmee medewerkers worden geconfronteerd.”

CBS: sterke stijging cao-lonen, toch historisch koopkrachtverlies

Nederlanders gingen er in bijna vijftig jaar niet zo hard op achteruit als in 2022. Weliswaar stegen de cao-lonen met 3,2 procent het afgelopen jaar het hardst sinds veertien jaar, de inflatie steeg echter veel harder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarmee komt de reële cao-loonontwikkeling, die gecorrigeerd is voor inflatie, rond de -6 procent uit. Met andere woorden: Nederlanders leverden per saldo 6 procent in. Zo’n groot verschil tussen de loonontwikkeling en de inflatie is sinds de start van de meting volgens het CBS nog niet voorgekomen.

‘Vertrek directeur Schoenenkwartier kost gemeente Waalwijk bijna 2 ton’

Een nieuw hoofdstuk in de onrust rond het Schoenenkwartier in Waalwijk: het gedwongen vertrek van oud-directeur Anouk van Heesch leidt naar verwachting tot een tekort van bijna €180.000 euro, meldt het Brabants Dagblad. Dat komt volgens de krant door het werven en aanstellen van een interim-directeur en communicatieadviseur, naast andere extra kostenposten als juridisch advies. De gemeente wil het museum in het nieuwe jaar niet met een tekort laten starten en trekt daarom de portemonnee in de vorm van een eenmalige subsidie.

“We hebben er belang bij dat het Schoenenkwartier overeind blijft. Vandaar deze steun”, zegt een woordvoerder tegen de krant. De gemeenteraad moet nog wel met de extra bijdrage instemmen. Volgens het Brabants Dagblad ligt dat mogelijk gevoelig gezien de rekening steeds verder oploopt. Eerder gestrande plannen kostten de gemeente al veel geld en voor het nieuwe museum, waarvan de verbouwing ook nog eens een paar maanden vertraging opliep, werd al bijna 11 miljoen euro uitgetrokken.