TOP

Serie: Michael Barnaart van Bergen op weg naar de AIFW, deel 1

Ieder seizoen volgen we een ontwerper op weg naar de AIFW. Voor designer Michael Barnaart van Bergen wordt het de vierde keer dat hij showt op het officiële programma. Hij heeft aan het AMFI gestudeerd en ontwerpt voor 'ambitieuze vrouwen met flair, die wat kunnen'.

Is het een droom op de AIFW te showen?: “Ja zeker, een nogal onverwachte droom, want ik was eigenlijk niet van plan om dit keer mee te doen. Maar Beau Monde en C’est Brillant hebben mij benaderd om mijn show te sponsoren en daar zeg je natuurlijk geen nee tegen. Waarom ze mij hebben uitgekozen? Ik heb veel rode loper-japonnen ontworpen en dat past natuurlijk goed in het straatje van Beau Monde. C’est Brillant kende mij al van een eerdere samenwerking op Fashion Week.”

Wat is de inspiratie van de collectie die gaat showen?: “De collectie heet ‘Les Icones 2020’. De afgelopen Miljonair Fair (13 december 2009) showde ik mijn collectie ‘Les Icones Brillantes’. Een cartooneske collectie waar ik alle bestaande iconen in kwijt kon (karikaturen van Marilyn Monroe, Michael Jackson en Micky Mouse kwamen voorbij). Nu ik daar ‘bevrijd’ van ben, richt ik mij voor AIFW op toekomstige iconen verwerkt in een subtielere draagbare collectie.
Hoe zullen iconen er in de toekomst uitzien? Ik heb hier een boek liggen uit de jaren ’50 en daarin zie je hoe ze toen naar het jaar 2000 keken. Heel grappig, want de werkelijkheid is uiteindelijk heel anders geworden. Mijn blik op 2020 zal waarschijnlijk ook achterhaald zijn tegen die tijd. De collectie richt zich op geometrische vlakverdelingen met technologische materialen zoals tweed met glanslaagje of een ruit door metaalgaren in elkaar geweven. Op het eerste gezicht is het een klassiek beeld, maar door de materialen wordt het futuristisch. Het zijn veelal jurken. De gebreide jurken met trompe l’oeuil bleken nogal populair en die laat ik terugkomen in een extra lijn. Ik kan er veel creativiteit in kwijt.”

Wat kost het: “Omdat ik sponsoren heb, valt het goddank mee. Alles bij elkaar kost een show op AIFW al gauw €20.000 en voor jonge ontwerpers is dat best pittig.”

Ben je er klaar voor: “Nee nog helemaal niet. Alles staat nu op papier, maar het moet nog allemaal in elkaar worden gezet. We zijn met z’n drieën: twee stagiaires en ik. Maar ik maak me nog geen zorgen. Ik heb inspiratie genoeg en mensen om me heen met wie ik kan sparren over de invulling van de show.”

Michael Barnaart van Bergen showt op 30 januari om 21.00