TOP

Schone Kleren Campagne: wereldwijd verbod op zandstralen

De Schone Kleren Campagne vraagt opnieuw aandacht voor het bannen van het zandstralen van jeans. Uit het recente rapport Breathless for Blue Jeans blijkt dat de methode nog steeds wordt toegepast in Chinese fabrieken, net als andere gevaarlijke productietechnieken.

Eind 2010 lanceerde de Schone Kleren Campagne de Killer Jeans Campaign en riep merken en retailers op om te stoppen met zandstralen om jeans een versleten look geven. Sindsdien hebben tientallen merken deze techniek in de ban gedaan. In het zandstraalproces komt silicium vrij, dat bij inademing kan leiden tot de dodelijke longziekte silicose. Zeker wanneer de fabrieksarbeiders deze methode toepassen zonder goede bescherming en in slecht geventileerde ruimtes.

Voor het rapport ‘Breathless for Blue Jeans: Health hazards in China’s denim factories’ zijn de werknemers geïnterviewd van zes jeansfabrieken in de Chinese provincie Guangdong, goed voor de helft van de totale jeansproductie wereldwijd. Hieruit blijkt dat de zandstraalmethode ondanks de ban van veel Westerse merken nog steeds wordt toegepast. Daarnaast werken arbeiders met andere gevaarlijke finish-technieken zoals hand-sanding (het met de hand schuren van denim  met zand), polishing en het sprayen van gevaarlijke chemicaliën met onvoldoende beschermende kleding en te weinig kennis voor het juiste gebruik van de apparatuur. De arbeiders maken dagen tot wel 15 uur, in warme, stoffige ruimtes, tegen het minimumloon van omgerekend 137 euro per maand.

Ook blijkt het rapport dat sommige werknemers ondanks de risico’s voor hun gezondheid vrijwillig een baan aan hebben genomen op de zandstraal-afdeling, omdat de salarissen daar hoger liggen. De actiegroep vindt het een zorgelijke ontwikkeling dat producenten werknemers met een hoger loon compenseren om door te kunnen gaan met zandstralen.

Volgens Dominique Muller van de Schone Kleren Campagne en auteur van het rapport kan alleen een volledig wereldwijd verbod op zandstralen deze dodelijke methode uitbannen. “Ondanks de belofte van merken om met deze methode te werken wordt hij nog steeds toegepast. Het is duidelijk dat vrijwillige actie door merken niet genoeg is om arbeiders te beschermen door veilige, alternatieve methoden in te voeren.”

 

Het volledige rapport ‘Breathless for Blue Jeans: Health hazards in China’s denim factories’ kun je hier downloaden.