TOP

Scherpe daling pinbetalingen door lockdown, Omoda opnieuw naar Frankrijk en Micam en Lineapelle geannuleerd

De winkels zijn al weken dicht en zodoende is het aantal pinbetalingen flink gedaald. Verder gaan de vakbeurzen in Milaan alsnog fysiek niet door en opent Omoda opnieuw een webshop in Frankrijk. Dit en meer vind je in het nieuwsoverzicht van 5 februari.

Scherpe daling pinbetalingen

Het aantal pinbetalingen lag in januari bijna een derde lager dan een jaar geleden, meldt het FD op basis van cijfers van Betaalvereniging Nederland. Dit is de grootste daling sinds 2005, het jaar waarin de vereniging begon met het bijhouden van de pinbetalingen. Uiteraard is dit een gevolg van de lockdown waarbij alle niet-essentiele winkels gedwongen dicht moesten en niemand dus kon pinnen in de winkels. Ook het totaalaantal pinbetalingen gedurende twaalf maanden is gedaald. In het jaar tot eind januari werd een half procent minder gepind. In de jaren voordat de coronapandemie uitbrak groeide het aantal pinbetalingen per jaar steeds met ongeveer 10 procent, aldus de organisatie.

Vakbeurzen Micam en Lineapelle geannuleerd

De Italiaanse vakbeurzen Micam, Mipel en Lineapelle gaan niet door. Volgens de organisatie maken de huidige ontwikkelingen rondom Covid-19, waaronder de internationale reisbeperkingen, het onmogelijk om een ‘kwalitatief hoogstaand en veilig evenement’ neer te zetten. De organisatie van de fysieke beurzen zet de komende weken in op vervangende virtuele initiatieven, meldt het persbericht. “Om exposanten de kans te geven om hun collecties en creativiteit digitaal te presenteren.”

Omoda opnieuw de Franse markt op

Omoda heeft een Franse webwinkel gelanceerd, meldt Twinkle. Dit is de tweede poging van het schoenenbedrijf om de Franse markt te veroveren; Omoda was van 2012 tot 2015 ook al actief in het land, maar trok de stekker eruit toen het grote succes uitbleef. Volgens international growth manager Jill Boonstra is het bedrijf er nu wel klaar voor. “Na 2015 zijn we gaan optimaliseren en bovenal leren, waardoor we onze andere buitenlande webshops nu beter onder controle hebben”, aldus Boonstra in het persbericht. Naast Frankrijk heeft Omoda ook webshops in Belgie, Duitsland, Oostenrijk en Denemarken.

Europese mode-en schoeneretail leidt onder coronacrisis

De pandemie heeft grote impact op de de mode- en schoenenbranche in heel Europa. Uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat komt naar voren dat de omzet in decemer 2020 28,4 procent lager was dan het jaar ervoor. Tot en met november werd er een daling van bijna veertig procent genoteerd. Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek heeft de Nederlandse mode- en schoenenretail in 2020 bijna 20 procent minder omzet gehad dan in 2019.

Credit beeld: Omoda