• No products in the cart.
TOP

Royal Blush-oprichter: ‘Ik wil weer in Nederland verkocht worden’

Het Zwitserse Royal Blush bestaat tien jaar en heeft er daarom voor gekozen om vanaf heden naast accessoires ook kledingcollecties te maken. Het merk was voorheen in Nederland te koop, maar nu niet meer. Oprichter Jana Keller wil echter weer terug naar ons kikkerland.

Tien jaar geleden richtte Jana Keller vrouwenmodemerk Royal Blush op na haar studie aan de modeacademie in Berlijn. Om het afgelopen decennium te vieren, gaat Keller vanaf heden naast accessoires ook ieder seizoen kledingcollecties maken.

Royal Blush2

Hoe heb je het merk opgericht?

“Toen ik klaar was met mijn studie aan de modeacademie in Berlijn, ben ik uitgenodigd om met mijn diplomacollectie te staan op modevakbeurs Bread & Butter. Ik maakte op dat moment alleen maar kleding, maar ik was bang dat ik de grote stand niet kon opvullen. Daarom begon ik met het maken van lederen accessoires. Ik vond het zo leuk om met leer te werken, dat ik daarmee ben doorgegaan en de kleding links heb laten liggen.”

Waarom heb je er nu toch weer kleding toegevoegd?

“Het was altijd al het plan om weer kleding te gaan verkopen. De tiende verjaardag was hier een mooie gelegenheid voor. Daarnaast eet ik ook nauwelijks vlees, terwijl mijn kalfsleren accessoires een bijproduct zijn van de vleesindustrie. Ik zie dat mensen steeds minder vlees eten, dus als het zo door gaat is er geen leer meer voor mijn items. Ik ging kijken welke andere duurzame en milieuvriendelijke materialen er zijn.”

Royal Blush4Royal Blush8Royal Blush5

“Voor mijn eerste kledingcollectie – die bestaat uit bloezen en tuniekjes – heb ik peace silk gebruikt. De maden van vlinders maken de cocons waarvan zijde wordt gemaakt. Meestal worden er honderden vlinders gedood voor alleen maar één sjaal. Ik werk met een zijdeboerderij die de vlinders volledig laat ontpoppen en ze laat wegvliegen voordat de cocon gekookt wordt. Hiervan maak ik mijn eigen mix. Voor deze collectie heb ik 30 procent organisch katoen gebruikt en 70 procent peace silk. Dat zorgt ervoor dat het iets robuuster is dan zijde, maar ook glanzender is dan katoen. Het is de perfecte balans.”

Het materiaal is anders, maar is er ook iets speciaals aan de modellen?

“Het design is heel puur, maar het heeft altijd wel een twist. Ik maak klassieke bloezen en als je het aan hebt zie je dat het kleine details heeft dat het wat frisser maakt.”

Royal Blush3

Ooit verkocht je in Nederland, maar nu niet meer. Waarom?

“Ik had een aantal winkels waaraan ik verkocht in Nederland. Ik doe de verkoop merendeels alleen en ik kan niet ieder seizoen alle landen afgaan. Daarnaast is het lastige van accessoires dat winkeliers makkelijker een nieuw accessoiremerk aangaan. Dat gebeurt veel minder met kleding. Als je een merk en een stijl leuk vindt, ga je steeds terug er naartoe.”

“Ik zou graag weer aan Nederlandse retailers willen verkopen omdat ik denk dat ook daar steeds duurzamer wordt geleefd en dit merk er goed tussen past. Maar ik heb liever dat winkeliers mij benaderen voor het verkopen van de collectie. De interesse moet groot genoeg zijn en ik wil niemand iets aansmeren.”

Hoe zie je de toekomst van het merk?

“Royal Blush groeit de laatste tijd enorm. Momenteel wil ik de volgende stap nemen in het ontwikkelen van de kledinglijn en hier een volwaardige collectie van maken die op beide bene staat.”

Royal Blush6