TOP

Lidewij Edelkoort: vrouwenmodetrends zomer 2018

De grootste verandering zit in het nieuwe seizoen in de kleding zelf, vertelde trendforecaster Lidewij Edelkoort aan het begin van haar presentatie van de zomertrends voor 2018. En dat is goed nieuws, want dat zet consumenten aan tot kopen.

Lidewij Edelkoort gaf op dinsdag 22 november 2016 in Theater Meervaart in Amsterdam haar visie op de trends voor zomer 2018 onder de titel Transition. Volgens de trendforecaster zitten we in een transitiefase naar een spannende nieuwe tijd. Het nieuwe seizoen is intens vernieuwend en weinig blijft hetzelfde. Nadat de aandacht lange tijd uitging naar de schoenen en tassen, komt die in het nieuwe seizoen weer te liggen bij de kleding.

Nieuwe kledingstukken

De mode wordt minder basis en er is ruimte voor creativiteit en nieuwe vormen, iets wat we lange tijd niet gezien hebben. En dat is positief voor de modebranche, omdat het de consument een koopimpuls geeft. “De uitdaging voor merken is om met designers te werken die nieuwe dingen kunnen ontwerpen en verstand hebben van patroontekenen in plaats van met stilisten die alleen maar shoppen om die items vervolgens uit elkaar te halen en na te maken”, tipt Edelkoort.

De 10 belangrijkste trends voor zomer 2018:

De nieuwe vormen richten zich op de halslijn, maar vooral op de mouwen. Gewone mouwen zijn niet meer voldoende, er wordt volop geëxperimenteerd met knippen en plakken, volumes en plooien. Zelfs het verkopen van losse mouwen is een reële optie.

Het overhemd is een belangrijk item. Ook hier mag er geëxperimenteerd worden met de mouwen, kragen en andere details. Hemdenstoffen worden verder gebruikt voor andere kledingstukken.

Nog steeds zien we werkkleding, maar dan romantisch gemaakt: een werkjurk met pofmouwen of een overall met een grote strik. Een workwear-materiaal als denim wordt gecombineerd met kant en borduursels voor een vrouwelijk effect.

Een nieuwe tijd vraagt om nieuwe materialen en daar kan dan ook volop mee geëxperimenteerd worden. Denk aan garens van papier of zeewier. Maar ook aan 3D-materialen, metallic garens en duotones.

Bloemenprints zijn er altijd en die mogen in het nieuwe seizoen theatraal zijn. Dat leidt tot mooie jacquardstoffen, maar er is ook een belangrijke rol weggelegd voor ikat, brokaat en borduursels.

Het woord collage liet Edelkoort meerdere keren vallen, verwijzend naar een outfit die is samengesteld als een collage. Verschillende materialen, kleuren, prints en stijlen worden met elkaar gecombineerd in één outfit en lagen spelen hierbij een belangrijke rol.

Een belangrijke ontwikkeling is de kritiek van jonge ontwerpers op de afvalmaatschappij. Ze recyclen materialen en laten zich door afval inspireren. Dat leidt tot een kleurrijk geheel. De nieuwe generatie is niet onder de indruk van grote merken of bekende ontwerpers. Ze willen juist dichter bij de consument staan en hun spullen op een andere manier verkopen dan op de traditionele wijze.

Voor het eerst is de geschiedenis weer een bron van inspiratie. Dit zien we vooral in kledingstukken die zijn geïnspireerd op historische kostuums en jurken, met volume bij de mouwen, schouders en rond de heupen. Dat silhouet past ook bij het veranderende lichaamsbeeld: ronde vormen mogen weer.  

Nog steeds zien we op Azië geïnspireerde kledingstukken, materialen en prints. De kimonovorm blijft belangrijk, maar ook decoratieve stoffen en details als pailletten, bedels, franjes en lagen.

De verbinding tussen noord en zuid, Scandinavië en Afrika, belangrijk. Felle kleuren gaan samen met zwart voor abstracte dessins en creatieve grafische prints.

Nog eens teruglezen wat Lidewij Edelkoort over zomer 2017 en winter 2017/2018 vertelde? Klik op de links onder de seizoenen.

Het is nog niet bekend wanneer de volgende lezing van Lidewij Edelkoort (over winter 2018/2019) wordt gehouden. Wil je een mailtje ontvangen zodra de datum bekend is? Meld je dan aan bij organisator Appletizer via maureen@appletizer.nl.