TOP

Retailers verdeeld over coronasteun overheid, stylist Ruud van der Peijl overleden en actrice Elise Schaap aan het werk bij Dejacque

Retailers zijn verdeeld over de steun die ze hebben gekregen van de overheid tijdens de coronacrisis en kledingmerk Deus brengt een laars op de markt. Verder: deze week staat de lancering van de Sustainable Fashion Calculator op het programma. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 20 september.

Foto’s: Tristan Fopma

Stylist Ruud van der Peijl overleden

Stylist, fotograaf en DJ Ruud van der Peijl is vrijdag 17 september overleden. De markante stylist is 60 jaar geworden. Drie jaar geleden kreeg hij een psychose, schrijft het Parool, de laatste tijd ging het bergafwaarts. Twee maanden geleden liet hij zich vrijwillig opnemen. Op zijn website staat een extravagant uitgedoste Van der Peijl, met daaronder zijn geboortedam en datum van overlijden. In de modewereld is geschokt gereageerd. Carlo Wijnands, voormalig programmadirecteur van Amsterdam Fashion Week en zestien jaar partner van Van der Peijl: “Ruud was zo’n lieve jongen en ik heb zoveel van hem geleerd. Hij riep wel vaak dat hij de beste was, maar hij was best onzeker. Maar ondanks dat kon hij goed onderhandelen. Vond een opdrachtgever zijn voorgestelde projectprijs aan de pittige kant, dan antwoordde Ruud: ‘Draai mijn naam maar om: duur’.” “Wat zijn werk zo bijzonder maakte, was die touch of bizar, het totaal onverwachte”, zegt Pauline Barendregt die van 2000-2010 het designteam van kledingmerk G-Star aanstuurde en waarvoor Van der Peijl tien jaar lang de styling deed van de shows en fotoshoots. “Ruud had zo’n authentieke geest en zoveel energie, het was altijd een feest als hij aanwezig was. Ik ben kapot van zijn overlijden en ook G-Star eigenaar Jos van Tilburg is diep geraakt.” Martien Mellema, voormalig creative director van Vogue Nederland, roemt zijn veelzijdigheid. “Ruud had zoveel talenten, misschien wel te veel voor in één lichaam, dacht ik weleens. Hij was altijd de gangmaker, een beetje de grote broer van de Amsterdamse modefamilie.”

Retail verdeeld over coronasteun overheid

Meer dan een kwart van de retailers voelde zich tijdens de coronacrisis weinig tot niet gesteund door de overheid. Dat meldt Retailtrends op basis van een peiling onder 125 ondernemers. Toch voelde een even groot deel van de ondernemers zich wel sterk gesteund. Tien procent van de ondervraagden ervaarde ‘heel weinig’ steun en zestien procent ‘weinig’. Aan de andere kant zegt vier procent ‘heel sterk’ steun te hebben ervaren en 22 procent ‘sterk’. De rest van de respondenten beoordeelt de mate van overheidssteun als ‘gemiddeld’. De ontevredenheid komt voor een deel voort uit onduidelijkheid over de NOW-steun. “Tot op heden is het niet duidelijk of we het geld mogen houden”, zegt managing director Erwin Rutten van Takko daarover. De modeketen heeft het geld voor de zekerheid maar apart gehouden.

Actrice Elise Schaap aan het werk bij Dejacque

Op en top in de make-up en met blonde lokken paradeerde vrijdag niemand minder dan actrice Elise Schaap door de vrouwenmodewinkel Dejaqcue in Oldenzaal. Ze vermomde zich voor de opnames van een tv-show als ‘nieuwe kracht’ Nicole en draaide een dagje mee in de winkel van Debby van der Zande en compagnon Saskia Bouwmeester, schrijft het AD. De hele dag draaide Schaap voor het oog van de camera mee in de winkel. Ook de BN’ers Carlo Boszhard en de Leonie ter Braak waren van de partij. Voor welk televisieprogramma Schaap opnames had, is niet bekend gemaakt. Debby: „Over het programma kan ik verder niet uitweiden. Dat is allemaal nog een beetje gissen. Maar het was geweldig, een fantastische dag!”

Calculator voor duurzame kledingkeuzes

De organisatie van de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) lanceert een calculator die mensen helpt om duurzamere kledingkeuzes te maken. De Sustainable Fashion Calculator wordt komende donderdag officieel gepresenteerd, op de openingsdag van de DSFW. Volgens DSFW vindt 57% van de Nederlanders het belangrijk dat een kledingstuk verantwoord geproduceerd is, maar weet tweederde niet hoe ze duurzame kleding kunnen kopen en waar ze dan op moeten letten. “Met deze test kun je bekijken hoe duurzaam jouw keuzes zijn in de verschillende stadia van je aankoop en gebruik: de zoekfase, de aankoopfase, de gebruiksfase en de afdankfase”, zegt DSFW-directeur Cécile Scheele. “We hebben als doel om mensen bewust te maken van de impact van hun keuzes, en hen vooral ook te helpen om bewustere keuzes te maken. Naast je score ontvang je ook tips voor verbetering. Vaak zorgen kleine gedragsveranderingen al voor een enorme  vermindering van impact. De komende jaren zullen we de test regelmatig updaten en verder uitdiepen, om zo consumenten de mogelijkheid te geven hun aandeel te nemen in de transitie naar een duurzame kledingindustrie.”

Deus Ex Machina lanceert laars in samenwerking met Rof

Lifestylemerk Deus Ex Machina is een samenwerking aangegaan met het Zuid-Afrikaanse schoenenmerk Rof. Samen brengen ze een laars op de markt die met de hand wordt gemaakt door lokale ambachtslieden in Zuid-Afrika van nguni, een leersoort die plantaardig wordt gelooid. Van oorsprong werd dit sterke leer door de Zulu gebruikt om vechtschilden en traditionele rokken te maken, aldus het persbericht. Ondernemers Hanna Verweij – directeur Nederland van Deus – en Laura Struik van Rof volgen elkaar al een tijd op social media. “Via een gezamenlijke vriend zijn we ook in real life met elkaar in contact gekomen”, aldus Verweij. “Net als Laura ben ik ondernemer geweest in Zuid-Afrika en heb daardoor een grote liefde voor het land, voor avontuur en reizen. Zij vanuit het ruige Zuid-Afrika, ik vanuit hartje Amsterdam. Twee totaal verschillende werelden, maar met precies dezelfde liefde voor authentieke materialen én voor Afrika, en de relaxte lifestyle daar. Dat alles komt nu samen in de Deus flagshipstore op de Herenstraat.” De laarzen worden maar op een paar verkooppunten aangeboden; naast Amsterdam, ook in Kaapstad, Visby in Zweden en Ibiza.