TOP

Reorganisatie bij Wehkamp, drukte in kleinere steden neemt sneller toe en Boekhoorn zit kopers Hema dwars

Wehkamp sluit één van de twee distributiecentra en schrapt 30 banen. Verder: de rol van Marcel Boekhoorn is nog lang niet uitgespeeld, Smit Mode is failliet verklaard en de drukte in de winkelstraten van kleinere steden neemt sneller toe dan die in de grote steden.

Reorganisatie bij Wehkamp: banen weg op hoofdkantoor, distributiecentrum dicht

Online warenhuis Wehkamp concentreert al haar activiteiten in Zwolle en sluit daarom haar tweede distributiecentrum in Maurik, meldt onder meer het AD. Daarnaast voert het bedrijf een reorganisatie door op het hoofdkantoor in de stad. Dat leidt tot het verlies van ongeveer 30 van de 600 banen op het hoofdkantoor, waarbij gedwongen ontslagen niet uitgesloten zijn. De ongeveer vijftig medewerkers in Maurik kunnen mee naar Zwolle, als ze dat niet willen of kunnen worden ze begeleid naar ander werk, aldus CEO Graham Harris van Wehkamp. Het bedrijf is nog met Ondernemingsraad en vakbonden in gesprek.

Smit Mode is failliet verklaard

Smit Mode is failliet verklaard, nadat de kledingketen maandag uitstel van betaling aanvroeg. Dat meldt Retailnews. De retailer heeft achttien winkels in de omgeving van Dordrecht, waaronder twee outlets. Als curator is Kees van den Bergh van Van den Herik & Verhulst Advocaten aangesteld. Hij was vrijdagmiddag nog niet bereikbaar voor commentaar. Wel liet hij maandag aan RetailNews weten dat teruglopende omzetten ‘die ontstonden door het coronavirus’, resulterend in betalingsproblemen, ten grondslag lagen aan de surseance. Daarnaast liet Van den Bergh weten op zoek te gaan naar een mogelijke investeerder voor Smit Mode, zodat het bedrijf een doorstart kan maken. 

Boekhoorn dwarsboomt kopers Hema

De nieuwe eigenaren van HEMA dachten misschien van wel, maar ze zijn nog niet van Marcel Boekhoorn af. De investeerder heeft vlak voor het stuklopen van de onderhandeling nog een fiscale bananenschil voor ze achtergelaten, waardoor hij voor zichzelf een plek heeft gecreëerd aan de onderhandelingstafel. Dat schrijven het FD en BNR. ‘Het is onduidelijk vast te stellen wat er nu precies speelt’, zegt hoogleraar Marketing & Retailing Kitty Koelemeijer van de Nyenrode Business Universiteit. Volgens Koelemeijer heeft Boekhoorn een BV gezet tussen HEMA en zijn eigen Ramphastos met als doel om de compensabele verliezen niet mogelijk te maken – en dat zou 20 miljoen schelen. Als mogelijk ander doel noemt Koelemeijer verbreking van de fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting zodat over de reductie van de schulden van 425 miljoen alsnog 25 procent vennootschapsbelasting betaald moet worden.

Drukte in winkelstraat kleinere steden neemt sneller toe

Grote stadscentra, die sterk afhankelijk zijn van toeristen en het OV, blijven in passantenaantallen veel verder verwijderd van hun historische aantallen dan kleinere centra. Dat concludeert Locatus. Zo hebben Amsterdam, Brussel en Utrecht nog maar een derde van hun normale aantal passanten. In Gouda, Namen, Hilversum en Apeldoorn is dat meer dan de helft. Binnen de steden is te zien dat de topstraten in de winkelgebieden het relatief slechter doen dan de aanloopstraten. De drukste straten binnen een winkelgebied (het A1-segment) kennen de sterkste terugloop van de passantenaantallen. Daar zijn twee redenen voor, aldus Locatus. Allereerst zal winkelend publiek de grootste drukte mijden en dus meer kiezen voor de rustigere delen van het centrum. De andere reden is dat juist in drukste straten de meeste beperkende maatregelen zijn genomen.

185.000 ondernemers hebben voor meer dan 10 miljard euro uitstel van betaling belastingen gekregen

Sinds de invoering van de maatregelen van het kabinet om de door coronacrisis getroffen ondernemers te helpen, hebben ruim 185.000 ondernemers uitstel van betaling van belastingen gekregen. Dat meldt de Rijksoverheid. Het totaalbedrag waarvoor belastinguitstel is verleend, kwam half juni uit op ruim 10 miljard euro. Het totaalbedrag aan uitgestelde betaling van belastingen zal waarschijnlijk verder oplopen omdat het uitstel ook kan gelden voor de belastingen over de komende maanden. Ondernemers kunnen bovendien uitstel blijven aanvragen tot tenminste 1 oktober. Een prognose van het aantal aanvragen voor de rest van het jaar volgt later in juni.

Klarna vanaf nu ook beschikbaar als betaaloplossing in België

Klarna, marktleider op het gebied van achteraf betalen, is voortaan beschikbaar voor shoppers in België. Dat meldt Klarna in een persbericht. Bijna 10 jaar na de lancering in Nederland, is de betaaloplossing ‘Betalen binnen 21 dagen’ nu ook beschikbaar voor onze zuiderburen. Achteraf betalen met Klarna is in België nu ook direct beschikbaar bij grote webshops als H&M en Omoda. Binnenkort volgen nog andere retailers.