TOP

Prinsjesdag 2013: dé jurk en de hoedenparade

Zoals ieder jaar op Prinsjesdag draait het op Prinsjesdag niet alleen om de miljoenennota maar ook om de hoedenparade en de jurk van Máxima. Textilia heeft de meest bijzondere hoeden uitgekozen.

Net als bij de inhuldiging heeft koningin Máxima weer gekozen voor een jurk van de Brabantse ontwerper Jan Taminiau. Een goudkleurige japon die is bezet met borduursels en glaskralen. Met een bijpassende gouden hoed schuin op haar hoofd en een lage knot in de nek, schitterde ze tijdens haar eerste Prinsjesdag als koningin.

Jan Taminiau
Jan Taminiau (1975) is geen onbekende bij het Koninklijk Huis. Hij maakte eerder al een postzak-jasje voor Máxima die zij droeg bij de Arnhem Mode Biënnale en tijdens een werkbezoek aan New York in 2009. Ook voor de inhuldiging van koning Willem–Alexander had Taminiau twee jurken voor  Máxima gemaakt waaronder de koningsblauwe jurk.

Hoeden
Minister van Cultuur, Onderwijs en Wetenschap Jet Bussemaker droeg een hoed gemaakt door vierdejaars HvA-student Sebastian Pleus. Pleus werkte hiervoor samen met hoedenmaker Evelien Gentis-Smit. Hij lette bij het maken vooral op de kleur van de ogen en het ‘onafhankelijke en sterke karakter’ van Bussemaker. Ook de hoed van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren viel dit jaar op. Zij gebruikt ieder jaar weer haar hoofddeksel om een statement te maken. Dit jaar droeg ze een soort jagerspak om te laten zien dat zij tegen de jacht is. Tweede Kamerlid Helma Lodders kreeg ook veel aandacht met de creatie op haar hoofd. De hoed, gemaakt door dameshoedenmerk Esdee, had een apart design met herfstkleuren.