TOP

Primark wil meer winkels openen, Fabienne Chapot breidt uit en personeelstekort houdt nog jaren aan, zeggen economen

Primark wil meer winkels openen, Fabienne Chapot breidt uit en personeelstekort houdt nog jaren aan, zeggen economen. Verder: webwinkels willen zich met eigen cao beschermen tegen buitenlandse webreuzen. Dat en meer lees je in het overzicht van 9 november.

Foto’s: Zeeuws Museum

Webwinkels werken aan gezamenlijke cao

Meerdere grote Nederlandse webwinkels staan op het punt zich te verenigen, zodat zij een eigen cao kunnen afsluiten. Daarmee willen zij zich beschermen tegen buitenlandse spelers als Amazon en Alibaba, schrijft het Financieel Dagblad. Op die manier hopen ze zich te beschermen Webshops hopen dat een eigen cao hen kan beschermen tegen buitenlandse spelers als Amazon en Alibaba, die zouden concurreren op arbeidsomstandigheden. Als een meerderheid van de e-commerce zich aansluit bij deze cao, moeten alle webwinkels die naar Nederland komen zich hieraan houden. De Nederlandse e-commerce-sector telt naar schatting meer dan 40.000 werknemers, maar heeft nog geen eigen cao. Vakbonden hebben geregeld kritiek op de arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden in de branche. Branchevereniging Inretail en websupermarkt Picnic zijn met verschillende webwinkels in gesprek over de oprichting van de nieuwe vereniging van e-commerce-werkgevers, waaronder Wehkamp. Welke webshops verder betrokken zijn konden Inretail en Picnic nog niet zeggen, behalve dat het om Nederlandse webwinkels gaat die het overgrote deel van hun omzet online behalen, zowel in de food als de non-food.

Fabienne Chapot breidt uit

Vrouwenkledingmerk Fabienne Chapot gaat in 2022 nieuwe winkels in Nederland openen, waarvan er twee waarschijnlijk in Utrecht en Den Bosch komen en één in Amsterdam. Dat meldt Retailtrends. In ons land heeft het label zes eigen winkels in Amsterdam, Haarlem, Maastricht en Rotterdam. Daarnaast zijn er twee outletwinkels, in Batavia Stad en in Designer Outlet Roosendaal. Na Nederland wil Chapot in Duitsland uitbreiden en winkels openen. Daarvoor zijn er twee eigen kantoren geopend waar het merk met eigen mensen gaat werken in plaats van agenten. Momenteel is het merk actief in tien landen. Hier wordt gewerkt met agenten en wholesale, waaruit de meeste inkomsten komen. “Vijftig procent wordt verkocht via wholesale, vijftien procent komt uit onze eigen retail en de rest verkopen we online.”

Primark investeert in meer winkels en website

Discount modeketen Primark wil nieuwe winkels openen in de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië en Spanje, zo meldt de BBC. Concreet wil de retailer de komende vijf jaar groeien van 398 naar 530. In Amerika alleen al gaat het om een stijging van 13 naar 60 verkooppunten. Tegelijkertijd wordt er geïnvesteerd in de website, maar er wordt nog steeds niet gedacht aan een webshop. Hun strategie is meer artikelen op de website te laten zien en inzicht te geven in de winkelvoorraad, zodat shoppers zich online kunnen oriënteren en voorbereiden. De discounter meldt verder dat het worstelt met hogere kosten en problemen met de toeleveringsketen, terwijl het nog herstelt van de effecten van de coronaviruspandemie. Door winkelsluitingen tijdens lockdowns daalde de jaaromzet met 12% ten opzichte van pre-Covid-niveaus. Maar het voegde eraan toe dat het hogere winsten verwacht in het nieuwe boekjaar.

Economen: ‘Personeelstekort houdt nog jaren aan’

Het tekort aan personeel houdt nog jaren aan. Dat zeggen drie economen van grootbanken tegen BNR. Voor Nederland is het waarschijnlijk een permanent probleem, voorspelt ABN Amro, dat stelt dat ook vóór de coronacrisis de arbeidsmarkt historisch krap was. ‘Babyboomers gaan met pensioen terwijl de economie groeit en er dus steeds meer vraag is naar arbeid.’ Volgens Leontine Treur, senior-econoom bij RaboResearch, zit er in de nabije toekomst nog wel wat rek in het aantal werkenden en gewerkte uren, omdat arbeidsmigranten terugkeren nu de reisbeperkingen worden opgeheven, tijdelijke banen op priklocaties verdwijnen en het ziekteverzuim mogelijk daalt. Maar na 2026 verwachten ze een afname van het totale arbeidsaanbod, omdat het aantal gepensioneerden toeneemt. Volgens de ING zorgt de sterke economische groei de komende periode ook voor een krappere arbeidsmarkt. Daartegenover staat dat de werkloosheid iets kan toenemen door het stopzetten van de coronasteun. “Onze inschatting is dat er géén tsunami van faillissementen komt en dat de mogelijke stijging van de werkloosheid beperkt zal zijn.” Ook het verdwijnen van tijdelijke banen, zoals op priklocaties, helpen volgens de bank maar deels om de personeelstekorten op andere plekken terug te dringen.

Uittip: tentoonstelling ‘re_Used Re_Satin’ in Zeeuws Museum

Wat zo’n vier jaar geleden startte met een onderzoek naar de naar de oorsprong van een aantal 18de- en 19de- eeuws gebrocheerde damasten hemdrokken uit de collectie van het Zeeuws Museum, heeft geresulteerd in de tentoonstelling ‘re_Used re_Satin’ die op 26 november 2021 opent. Het laat de zoektocht zien naar de connectie met het Britse Norwich waar de stof oorspronkelijk vandaan komt, zo staat in het persbericht. Daarnaast geeft het antwoord op de vraag hoe kan het dat de stof zo goed geconserveerd en kleurrijk is gebleven. Het museum is hierbij geholpen door textielonderzoeker en -ontwerper Remi Veldhoven en modeontwerper Sjaak Hullekes maakt van het nieuwe damast een nieuw jasje. Om het verhaal compleet te maken, haakt digitaal modeontwerper Amber Jae Slooten van the Fabricant aan voor het campagnebeeld; een NFT, ofwel uniek token, geïnspireerd op het oude hemdrok. De modetentoonstelling loopt tot en met 11 september 2022.